Hoppa till sidans innehåll

Gæðingakeppni


Alla vill rida på en riktig Gæðingur!

Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gæðingur.
Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter samt stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas.
Uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen.

Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt på passbanan. Poängen ges med två marginaler.

Uttagningar

I uttagningarna rider man en och en i valfri gångartsföljd och varv. Ryttaren visar samtliga gångarter i sitt program. Man har även en extra sträcka på sig. Varvbyte är tillåtet en gång, ekipage i GDA - A-flokk får använda passbanan för att visa pass.

Tölt och pass dubbleras i GDA, liksom form under ryttare och vilja i både GDA, GDB - B-flokk och GDC-C-flokk. För barn och ungdomar bedöms istället sits och inverkningar.

 

Finaler

Om finaler erbjuds på tävlingen, får de som placerat sig 1-7 i uttagningen rida A-final. Placerade 8-15 får rida B-final. Vinnaren av B-finalen erbjuds att rida A-final.
I finalerna rider man på speakerns kommando och poänggivning sker efter att varje moment är avslutat. Alla gångarter förutom pass rids i båda varven och alla finaler startar i vänster varv.
I GDA och GDB vinner hästen priset. Även ungdomar får ställa upp i dessa klasser men tävlar då mot seniorerna. I GDY, GDT och GDK vinner ryttaren priset.
I GBC vinner ekipaget priset.


Grenar

GDA - A-flokk
Ekipagen visar valfritt tempo tölt, trav, skritt, galopp och pass i valfri ordning. Långsidorna bedöms och passbanan är tillåten att använda. Vilja och form under ryttare bedöms och poängsätts dubbelt tillsammans med tölt och pass. Ekipagen rider en och en.


GDB - B-flokk
Ekipagen visar kort tölt, ökad tölt, trav, skritt och galopp i valfri ordning. Långsidorna bedöms. Vilja och form under ryttare bedöms och väger dubbelt. Ekipagen rider en och en.


GDC- C-flokk
Ekipagen visar tölt och/eller trav, skritt och galopp. Vilja och form under ryttare bedöms. 
Denna grenen är tänkt att vara för de som vill prova på gæðingakeppni eller för unga hästar. Ekipagen rider en och en. Startar man i GDC kan man ej på samma tävling starta i GDA eller GDB.


GDY - Young Rider (18-21år) 
Ekipagen visar kort tölt, ökad tölt, trav, skritt och galopp i valfri ordning. Vilja och form under ryttare bedöms Ekipagen rider en och en.


GDT - Tonårsklass (14-17år)
Ekipagen visar kort tölt, trav, skritt, galopp samt antingen ökad trav eller tölt. Sits och inverkningar bedöms. Ekipagen rider en och en.


GDK - Barnklass (barn upp till och med 13år)
Ekipagen visar tölt och/eller trav, skritt och galopp. Sits och inverkningar bedöms. Ekipagen rider en och en.

Ålder gäller kalenderår. Kutym är att man ställer upp i den klass där man åldersmässigt befinner sig under den förutsättning att den erbjuds på tävlingen.
 

Licens

För att tävla Gæðingakeppni behöver man lösa ryttarlicens som som för sportgrenar.

 

Landssamband Hestammannafélaga, LH, har i samråd med Gæðingadómarfélag, GDLH och International Federation of Icelandic Horse Associations, FEIF har tagit fram ett officiellt reglemente för alla Gæðingakeppni-tävlingar som hålls i världen.
- Gæðingakeppni reglemente, svenska
- Domarhandledningen för Gæðingakeppni-tävlingar (Engelsk)
- Gæðingakeppni reglemente, 2017

SIF:s tävlingssektion för Gæðingakeppni har gjort en översättning och är det officiella reglementet som gäller för Gæðingakeppni-tävlingar i Sverige.

Gaedingkeppni följer förutom reglementerna ovan även FEIF Rules & Regulations när det gäller utrustning och hästens välbefinnande.

Hitta tävlingar
Alla Gæðingakeppni-tävlingar finns i tävlingspropositionerna för året

Kvalgränser


Kvaltävlingar till SM i Gæðingakeppni

Uppdaterad: 01 FEB 2018 11:25
Skribent: Lisa Teverud
Epost: Adressen Gömd

Elmia Icelandic power show

 

 

 

Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Ridsportens hus
734 94 Strömsholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: This is a mailto link

Se all info