Hoppa till sidans innehåll

Info från Landslagsveterinären

16 MAJ 2018 15:14
  • Skapad: 16 MAJ 2018 15:14

Veterinär information till Islandshästlandslaget

Landslaget kommer inför och under sommarens Nordiska Mästerskap få hjälp och rådgivning av mig, veterinär Izabella Granswed som till vardags arbetar på Mälaren Hästklinik utanför Stockholm. De som red i landslaget förra året och medverkade under VM känner mig redan eftersom jag var medunder SM och under hela VM. 

Informationen i detta dokument kommer även gås igenom under en kort träff på WR tävlingen på Stenholmen (30 juni) samt på SM.

Veterinärens roll för er

Landslagets veterinär finns tillgänglig för att hjälpa er med allt som rör hästarnas hälsa fram till och under Nordiska Mästerskapen i Augusti. Vi har sett både i enkäter från er ryttare och under VM förra året att veterinären har en viktig roll i allt från rådgivning om hästarnas hälsa, doping, uppladdning, besiktning samt händelser och olyckor som kan inträffa under själva mästerskapet. Jag kommer göra mitt yttersta för att hästarna ska må så bra som möjligt under mästerskapet och kommer finnas tillgänglig dygnet runt under NM-veckan för våra landslagshästar. Detta är möjligt genom ett samarbete mellan landslaget, min arbetsgivare Mälaren Hästklinik och mig personligen.

Planering fram till NM

Precis som förra året önskar vi att landslagsaktuella hästar hälsokontrolleras. Detta kan göras hos mig på Mälaren Hästklinik (Stockholm) eller hos Florian Lackner på HKF Hästklinik (Göteborg) om du står i södra Sverige. Hälsokontroll önskas så snart som möjligt och ska göras innan SM om du aspirerar på landslagsplats och vill åka på NM. Jag ser helst att jag eller Florian kollar på hästarna, men har man samarbete med en hästveterinär på hemmaplan så kan man även göra hälsokontrollen där och protokoll/journal skickas till mig per mejl. Kravet är att veterinären ska jobba med hältor/ortopedi till vardags. Jag har själv varit mammaledig och börjar jobba 1 dag i veckan from juni, men jag kommer prioritera landslagets hästar framför andra besök, dvs, ni kommer få en tid.

–På Hälsokontroll kommer vi lyssna på hjärta, lungor, se hästen i rörelse och göra en allmän klinisk undersökning. Nytt för i år är att jag lagt till översiktlig munkontroll då vi så snart som möjligt behöver veta om hästarna har några sår/märken i munnen som behöver tas om hand innan mästerskapet. Det värsta som kan inträffa är om en hälta eller skada i munnen uppmärksammas i samband med veterinärbesiktning på NM vilket gör att vi tappar ekipage. Finns något mindre på gång mer era hästar behöver vi veta det i tid och lägga fram en bra plan för att er häst ska vara frisk och i toppform vid sommarens NM.

Hälsokontroll för landslagshästar är rabatterad med 50% från klinikernas ordinarie pris om det görs på Mälaren Hästklinik eller hos Florian på HKF. För att boka tid på Mälaren Hästklinik, ring 08-592 540 10. För att boka tid på HKF hos Florian Lackner, ring 010-490 28 00. Ange vid bokning att hästen är från islandshästlandslaget då dessa hästar har prioriterade tider.

Vaccinationer

Hästarna ska vara vaccinerade enligt de internationella vaccinationsregler som gäller på mästerskap och world-ranking tävlingar (även SM). Landslagsaktuella hästar ska mejla alla vaccinationssidor i passet till Izabella senast 30 juni 2018 så att detta kan kontrolleras en ytterligare gång inför NM. Kontaktuppgifter nedan. 

Doping

På NM gäller FEI:s internationella dopingregler. Kom ihåg att du som ryttare är ensam ansvarig för vad din häst får i sig. Vi rekommenderar alla som aspirerar på landslagsplats att noggrant sätta sig in i de internationella dopingregler som finns. På inside.fei.org finns information samt en databas där man kan söka på substanser. Hästar kommer att dopingtestas under NM. Tänk igenom och kolla upp alla substanser som kommer i kontakt med hästen såsom liniment, flugspray, fodertillskott och diverse salvor. Det finns även en app man kan ladda ner i sin telefon där man kan söka på substanser.

Kontakt med veterinär 

Kontakt med mig önskas i första hand per mejl, annars via telefon/sms och skriv att det gäller landslaget så ringer jag upp er om jag inte kan svara direkt.

Mer veterinär information kommer löpande och ffa efter SM till aktuella ekipage när laget är klart.

Kontaktuppgifter till Izabella Granswed:

e-mail:This is a mailto link

Tel: 0739240243

Skribent: Agneta Rolf
Epost: Adressen Gömd

Elmia Icelandic power show

 

 

 

Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Ridsportens hus
734 94 Strömsholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: This is a mailto link

Se all info