Hoppa till sidans innehåll

Vaccinationsregler 2018


Uppdaterat 180416

För hästar som skall tävla på högre nivå;
såsom VM, NM, SM, Mellaneuropeiska Mästerskapen, FEIF Youth Cup, WR-tävlingar och Nivå 1-tävlingar i Gæðingakeppni gäller internationella regler som ni kan läsa om här:

FEI/FEIF equine influenza vaccination rules

Hästar som ska starta på tävlingar med WR-status och på GK Nivå 1-tävling måste vaccineras enl FEI/FEIFs regler. Viktigt är att årsvaccinationen inte får överskrida 365 dagar efter godkänd grundvaccination för då krävs en ny grundvaccination.

För hästar aktuella för landslaget som har felaktig grundvaccinering bör man snarast se till att påbörja en ny grundvaccination.

För hästar tävlande i Sverige på övriga nivåer gäller följande:

Svenska Ridsport Förbundets vaccinationsbestämmleser

Observera att hästar som överskrider 365 dagar har startförbud, men behöver inte grundvaccineras om bara de blir vaccinerade inom 365 +21 dagar.

KOM IHÅG...
...att det är ALLTID minst sju dygns karens för att få tävla efter det att din häst är vaccinerad.

Avelsbedömningar
För hästar som deltar på avelsbedömningar gäller grundvaccination för nationella  tävlingar, men för avelshästar som skall delta i VM gäller internationell grundvaccinering.

Nyimporterade hästar
Enligt FEIFs regler görs ingen skillnad på varifrån hästar kommer. Oavsett om hästen är importerad från Island, Danmark eller annat land skall den ha fått två sprutor i grundvaccinationen (alltså spruta 1 och 2) för att få starta.
På VM löser man det genom att hästarna som kommer direkt ifrån Island får stå i karantän över tävlingen för att få dispans ifrån vaccinationsregeln.

Uppdaterad: 16 APR 2018 10:48
Skribent: Lisa Teverud
Epost: Adressen Gömd

 

NM-logga

 

Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Ridsportens hus
734 94 Strömsholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: This is a mailto link

Se all info