Hoppa till sidans innehåll

Arrangera en ritt


Lathund för dig som ska arrangera en ritt i din klubbs regi

Observera att andra regler kan gälla för turridningar och ritter i kommersiellt syfte.

Inbjudan
Förutom tid och plats är det viktigt att ange hur lång ritten är tänkt att vara och på vilka typer av underlag den kommer att gå. För att veta om min häst klarar turen är det viktigt att ange vilket tempo ritten kommer att ha och i vilka gångarter. T ex att turen kommer att ha långa skrittavsnitt, några kortare och en lång töltsträcka samt några galoppsträckor och ange om det går att dela upp gruppen så de som inte vill galoppera kan undvika det.
Eller den här turen går i högt tempo och mest i tölt med kortare skritter samt några långa galopper och kräver då hästar och ryttare i god kondition. Är underlaget av den art så att hästen bör vara skodd, ställ då det kravet för att få delta.

Viktigt är också att tala om att ritten kommer att går över/förbi platser som kan uppfattas som skrämmande för vissa hästar. T ex vatten, stora maskiner, kor, dundrande långtradare mm.

Ge förslag på vilken utrustning kan vara lämplig för både häst och ryttare att ha med. T ex grimma, sadelväska, hovkrats, borste, regnkläder och nödgodis/frukt/morot.

Kommer det är bli en längre paus där matsäck/fika är bra att ha med, ta med det i inbjudan.

Ange i inbjudan att SIF har en försäkring som omfattar förbundets medlemmar när de deltar i klubbens arrangemang. SIFs försäkring gäller till, under och hem från aktiviteten, mer info finns på SIFs webb.
Uppmana gärna till att läsa på och se över det egna försäkringsskyddet alla olycksfalls försäkringar täcker inte ridolyckor.

Säkerheten
Innan avfärd är det viktigt med en säkerhetsgenomgång. För säkerhetens skull följer vi reglerna som gäller på denna ritt, vem/vilka är ledare? Får man eller får man inte rida förbi ledaren som rider först? Hur kommunicerar vi takt, start och stopp? Hur gör vi när vi rider över en trafikerad väg?

Du som leder ritten ska alltid ha en liten första hjälpen utrustning med på ritten för både häst och människa. När det gäller människa finns bra små första hjälpen kit och när det gäller häst är det i första hand viktigt att ha något med som kan stoppa en akut blödning t ex en snusnäsduk och några gasbindor.

Du ska också förvissa dig om att du eller någon annan har en app som gör att räddningstjänsten kan hitta er i händelse av olycka. Om någon i gruppen är sjukvårdskunnig be den att träda in och ta kommandot vid ev olycka.
Det är alltid bra att ha någon backup som kan rycka ut och hämta upp med transport om en häst eller ryttare behöver avbryta ritten. Ramlar någon av och verkar omtumlad ta det säkra före det osäkra och ring efter transport.

Att rida på annans mark
Vad säger lagen? Allemansrätten är den begränsade rätt som var och en av oss har att använda annans fastighet, mark och vatten. Främst genom att färdas på den och under kortare tid uppehålla sig där. Denna rätt gäller även om ägaren eller den som annars bestämmer över fastigheten, inte gett sitt samtycke till att marken används på detta sättet. Allmänheten får däremot inte ta sig sådana friheter att det skadar eller skapar problem för markägaren eller den som har nyttjanderätten. Allemansrätten gäller även den som färdas till häst. Rätten tillkommer den enskilde, men kan även utövas i begränsad omfattning av liten grupp.

Det finns även lokala ordningsföreskrifter som är specifika för olika kommuner eller olika naturmiljöer. Det kan gälla huruvida man får rida i tätbebyggda samhällen, längs stranden vid hav och sjö, badplatser för häst och hund, naturskyddade områden eller andra känsliga områden.

Ta alltid det säkra före det osäkra och kontakta markägaren om du är osäker på om ni kan rida på dennes ägor.

Läs på om Allemansrätten om du känner dig osäker på vad som gäller.

Checklista för Fritidsturledare

Lycka till på ritten önskar SIFs fritidsgrupp.

Uppdaterad: 25 SEP 2017 12:37 Skribent: Lisa Teverud
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info