Hoppa till sidans innehåll

Covid-19


Tips, anvisningar och rekommendationer

Allmänna råd:

Smittspridningen av coronaviruset i samhället har tilltagit under hösten. Många frågar sig vad som gäller och hur man ska förhålla sig till de olika arrangemang man som lokalförening planerat.

Här är de senaste uppdateringarna kring restriktioner och förbud:
https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/restriktioner-och-forbud

Folkhälsomyndighetens allmänna råd till enskilda, enligt ”Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. (HSLF-FS 2020:12)” ser ut så här:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/skydda-dig-sjalv-och-andra-rekommendationer-om-covid-19/

Vi rekommenderar alltid att man går in på Folkhälsomyndighetens hemsida för senaste uppdateringen kring vilka regler och rekommendationer som gäller. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

Senaste rekommendationerna från Riksidrottsförbundet hittar ni här, läs här om rekommendationerna kring läger och offentliga tillställningar:

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

Från föreskriften:

Folkhälsomyndigheten avråder idrottsföreningar att från den 23 december 2021 till och med 16 januari 2022 ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas.

”För att begränsa smittspridning bör alla vara noggranna med sin handhygien och ofta tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder och på idrottsplatser, badhus, gym och i andra träningslokaler hålla avstånd till varandra.

Det är viktigt att personer med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, avstår kontakter som riskerar att sprida smitta.”

Många regioner har infört lokala bestämmelser, som är ännu strängare. Som exempelvis.

Var och en som vistas i regionen eller i regiondelen bör:
 
1. undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel,
2. avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen eller regiondelen,
3. avstå från att besöka personer i riskgrupper och personer som bor i särskilda boendeformer för äldre,
4. avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
5. avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar,
6. avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och caféer,
7. om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

Varje förening avgör själv om de kan ordna coronasäkra arrangemang men de allmänna råden manar till stor försiktighet. Gör en riskbedömning innan ni genomför ert planerade arrangemang.

Riskbedömningen hittar man mall till här:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-arrangorer-av-evenemang/?fbclid=IwAR30Ai7anwqXfDkrdxhYcYmW8DH9mvV8bc6J7Ei-r5iUKPIoXX84HfHXmUY

Som tävlingsarrangör ställs man inför större utmaningar.

Först och främst behöver man tillstånd av Polisen för att arrangera en offentlig tillställning. Det kan till exempel vara en idrottstävling på offentlig plats. Arenor eller privata anläggningar är inte offentliga men där behöver man ändå göra en anmälan om idrottsevenemang. Blankett hittar man på Polisens hemsida

https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/offentlig-tillstallning/

 

Tävlingssektionen har sedan tidigare tagit fram råd för tävlingsarrangörer. Dessa är fortfarande aktuella:

· Håll avstånd

· Var utomhus

· Ingen trängsel

· Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under tävlingen ska man gå hem direkt.

· Genomför en riskbedömning inför arrangemanget och vidta åtgärder om så är nödvändigt.

· Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.

· Sätt gärna upp information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer).

· Vi rekommenderar i första hand arrangera tävlingar för ekipage inom 2 timmars bilväg från tävlingsplatsen. Även domarna bör, om möjligt, ha samma maximala reseavstånd.

· Anordnare av tillställningar för 500 personer eller fler ska kräva vaccinationsbevis.

· Dela in ekipagen i grupper med tydliga starttider, så att inte så många behöver vara på plats samtidigt.

· Använd sunt förnuft om ni väljer att ha servering.

· Tävlande rekommenderas att köra till tävlingsplatsen utan stopp på vägen.

Genom att återbetala hela tävlingsavgiften ökar man incitamentet att stanna hemma om man är sjuk.

Varje lokalförening ansvarar själv för säkerheten på sina arrangemang. Det är viktigt att komma ihåg att smittan sprids främst i hemmet, på arbetsplatser, på privata tillställningar (fester) och i viss mån i kollektivtrafiken. Utomhusarrangemang är lågriskaktivitet. Fortsätt rida, fortsätt träffas utomhus. Föreningen avgör själv om den anser sig kunna arrangera coronasäker tävling.

 

Håll i, håll ut, håll ihop och var rädda om er därute. Snart kan vi träffas igen.

Uppdaterad: 04 NOV 2020 23:44 Skribent: Malin Fredriksson
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info