Hoppa till sidans innehåll

Dags att anmäla till FEIF YOUTHCUP

01 FEB 2018 04:18
  • Uppdaterad: 12 JUN 2018 14:46

FEIF Youth Cup 

28/7- 4/8 Axevalla


Nu är det dax att söka till FEIF Youth Cup 2018!

FEIF Youth Cup, FYC, är världens största återkommande event för islandshästungdomar. FYC arrangeras sedan starten 1995 vartannat år i något av FEIFs medlemsländer och sommaren 2018 kommer
Sverige att vara värdland. Feifs ledord är, som alla vet, ”bringing people together in their passion for the icelandichorse”. Det är även ett rättesnöre vad gäller FYC. På FYC läggs stort fokus på sportslighet, teamwork, att förbättra sina ridkunskaper men även på vänskap och samarbete över nationsgränserna.

Alla FEIFs 21 medlemsländer har rätt att skicka deltagare till FYC där antalet platser fördelas på hur många medlemmar respektive land har i sin organisation. Det betyder att de största nationerna i islandshästvärlden har fler platser än de mindre. I år har tex Sverige hela 10 platser att förfoga över då vi har 8 ordinarie och har tilldelats 2 extra för att vi är värdland. Sammanlagt är det 78 platser som skall fyllas med taggade ungdomar från hela världen och det är aldrig svårt då vi alltid har en lång reservlista ifall det skulle bli något avhopp. FYC är ett event som har ett mycket gott rykte och flera av de ryttare vi nu ser på VM har en gång i tiden varit deltagare på ett FYC event. FYC är inte bara en tävling utan 8 dagar där träning för internationella tränare varvas med teorilektioner, utflykter och personlig utveckling och avslutas i en tre dagar lång internationell lagtävling.

Vill man som svensk ungdom vara med i det tiomannagäng som ska representera Sverige i sommar så skall man skicka in sin ansökan senast den 5/3. Ansökan skall innehålla ett personligt brev skrivet på engelska där man berättar lite om sig själv, sin häst och vad man har gjort tillsammans, referenser från sin tränare, tydliga kontaktuppgifter och vilken lokalförening man är medlem i. Om man går vidare efter den första ”gallringen” kallas man till en telefonintervju på engelska. Den 12/3 kommer det att stå klart vilka de lyckliga ungdomarna blir och det ska bli spännande att följa dem.
Mer info om FEIF Youth Cup kan du hitta på SIFshemsida
www.icelandichorse.se och på www.feif.org

Din ansökan skickar du till SIFs ungdomsansvarig, Jannike Bergkvist, och har du frågor går det givetvis bra att även maila dem till Jannike.
This is a mailto link

 

Några snabba frågor till Jannike…

Varför ska man söka till FEIF Youth Cup?
- Jag tycker att om man är en nyfiken person som vill utveckla sig själv och sin ridning, träffa ungdomar från andra länder och gillar att tävla och träna, då ska man söka till FYC. Det finns ingen bättre möjlighet till att få allt det och lite till än att åka på FEIF Youth Cup.

Vem kan söka till FEIF Youth Cup?
- Från det år man fyller 14 tillochmed hela de året man fyller 17 kan alla ungdomar som är medlemmar i en lokalförening ansluten till SIF söka till FYC. Man måste även ha med sig en häst som man tränar och tävlar under hela veckan, du behöver inte äga hästen, kanske har du den på foder eller till låns men det finns inte möjlighet att hyra häst på plats.

Hur duktig måste man vara?
-Då det officiella språket på FYC är engelska så är det absolut viktigaste kriteriet att man talar och förstår engelska, du behöver absolut inte vara någon stjärna men all undervisning sker på engelska och du kommer att vara i grupper med ungdomar från andra länder och man måste våga prata. För att komma med till FYC behöver du också ha tävlingserfarenhet genom att ha tävlat i lägst V5 ett par gånger och en häst som klarar av att vara hemifrån i en vecka. Vi vill också ha en referens från minst en ridlärare/ tränare som vi kan kontakta.

Vad kostar det?
- Att deltaga på FYC kostar 845€. Det kanske låter dyrt men då för man tänka på att ”allt” ingår i det priset. Man får alla måltider och boende, box till hästen, veterinärbesiktning, träning i tre dagar för fem fantastiska tränare, teorilektioner, studiebesök, utflykter, tävling i tre dagar och nya vänner. Det är välinvesterade pengar, säj det till era föräldrar!

Vem tar hand om ungdomarna när de inte rider?
- Alla lag har med sig sin egen lagledare som även sover tillsammans med laget. På dagarna finns det även 13 teamleaders som är ledare för de team man tränar i. Därtill finns organisationskommiten som består av erfarna FYC arrangörer från FEIF Youth Committee och vår egen arrangörsgrupp i Sverige.

Ryktet säjer att föräldrar inte är tillåtna på FYC…?
- Ha ha, det stämmer bra det är ganska många regler att förhålla sig till och de kommer vi att berätta om för de som blir uttagna. Föräldrar får självklart skjutsa sin ungdom till FYC men sedan från att FYC startar på lördag eftermiddag och hela veckan framåt är föräldrar hänvisade till läktarplats, detta gäller även syskon och kompisar. Det betyder med andra ord att inga andra än deltagare och arrangörer får vistas i stallar och på träningsbanor. Men de är välkomna på avslutningsfesten på lördagskvällen  Jag hoppas dock inte att det avskräcker någon från att söka.


Tidigare värdländer:
1995 - Luxembourg
1996 - Norway
1998 - Iceland
2000 - Germany
2002 - Sweden
2004 - Netherlands
2006 - Austria
2008 - Switzerland
2010 - Denmark
2012 - Germany
2014 - Iceland
2016 - Netherlands

 

Skribent: Åsa Söderberg
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Foto_höstmötePostadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info