Hoppa till sidans innehåll

Malin Schön nominerad

20 JAN 2021 11:23
  • Skapad: 20 JAN 2021 11:23

Svenska Islandshästförbundet har genom Utbildningssektionen nominerat Malin Schön till FEIFs Trainer of the Year 2020.

Sex stycken aktiva instruktörer från Danmark, Tyskland, Island, Sverige, Schweiz och USA har nominerats. Röstningen är avslutad och resultatet kommer att presenteras efter det virtuella FEIF Delegates Assembly den 13 februari 2021.

Om Malin Schön

Gör: Diplomerad Ridlärare 1 och Nationell sportdomare inom SIF. Jobbar heltid med att utbilda hästar och deras människor.
Ålder: 41 år
Bor: I Tungelsta, tre mil söder om Stockholm
Familj: Maken Per, en studsande dvärgschnauzer och alldeles för många dammråttor.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Finland, flyttade som 18-åring till Sverige efter en utbildning till hästskötare. Kom som praktikant till Ylva Hagander på Fors Gård och blev kvar där på heltid i fyra år. Jobbar fortfarande kvar på ridskolan på Fors Gård, men driver eget företag.
Hästar: Tindra, sto på 21 år e: Mökkur ue: Þröstur frá Teigi, Tindras avkomma Brandi, valack på 12 år e: Ómi från Stav och Exakt, valack på 14 år e: Mökkur ue: Fengur frá Bringu.

Du har blivit nominerad av SIF till FEIFs Trainer of the Year 2020. Hur känns det?
Det känns såklart helt fantastiskt roligt! Jag är otroligt glad och överraskad!

Berätta om ditt sätt att träna dina egna hästar, hur skulle du beskriva din träning?
Jag tränar till mycket stor utsträckning med positiv förstärkning genom att använda klickerträning. Sedan jobbar jag långt inspirerat av intrinzens träningsprinciper. Funktionell träning för hästar kan man kalla det. Det bygger mycket på att lära hästen bära upp sig själv i en god hållning utan att använda aversiva metoder (spö eller tryck), först från marken och sedan i ridningen.

Vad gjorde att du började träna dem på det sätt du gör?
Jag hade sett videoklipp på intrinzen (Kathy Sierra och Steinar Sigurbjörnsson, kontot på instagram heter nu för tiden pantherflows) träning på nätet och imponerats av vad de åstadkommit med sina hästar på så kort tid, men tänkte att ”det är ju jättehäftigt, men inte något JAG kan göra”.
Men det var november och grått och lerigt ute och jag var oinspirerad att rida, men mina hästar hade redan vilat en del. Så jag tänkte att ”jag tränar redan min hund med positiv förstärkning, så varför inte mina andra djur? Nu lär jag dom att förstå klickern, och så får jag se om vi gillar det”. Och det som hände är att JAG blev helt förälskad i sättet att jobba och mina hästar älskade det! Så jag bestämde mig för att lära mig mera om belöningsbaserad träning.

Hur ser en typisk jobbvecka ut för dig?
Måndagar och torsdagar jobbar jag på kvällen på ridskolan på Fors Gård, där jag har åtta lektioner/vecka och övriga kvällar är jag på olika gårdar och undervisar privatelever. 

På förmiddagarna har jag ibland lite lektioner hemma på Vädersjö Gård, där jag har mina hästar, och så jobbar jag med mina egna hästar och emellanåt träningshästar. 
Under hösten har det blivit mera konsultationer och lektioner med hästar av alla möjliga storlekar och raser med beteendeproblematik, som problem vid skoning, lastning, hantering o dyl.
På helgerna håller jag en del kurser och under tävlingssäsongen dömer jag så mycket tävlingar jag kan. Och det händer att jag är ledig då och då också.

Vad är det bästa med dina hästar?
Att de är så olika till sina personligheter och ändå så väldigt roliga att jobba med alla tre!

Hur är man en tydlig pedagog för hästen?
Man är lyhörd och bryr sig om vad hästen känner och tycker! Både vad hästen tycker om (inte bara ställer upp på, vilket ibland faktiskt kan vara svårt att veta eller avgöra) och vad som gör den stressad, rädd eller omotiverad. Och tar sig en funderare på hur man kan göra det så bra som möjligt för hästen, vilket ibland gör att man själv kan få omvärdera det man trodde sig veta!

Vilka är dina styrkor respektive svagheter som ryttare?
Min styrka är att kunna hålla huvudet kallt och vara lugn även när hästen blir pigg, stressad eller rädd. Att plocka isär övningar och lära in dom i små steg.
En svaghet är att jag är lite försiktig med att be om mera när hästen faktiskt klarar och är redo för det.

Vad har du för mål? Var ser du dig själv om fem år?
Att komma tillbaka ut på tävlingsbanan med någon häst tror jag vore utvecklande för mig och så att utveckla och utbilda mig mera inom den belöningsbaserade träningen.
Jag skulle även väldigt gärna föreläsa mera, det är något jag verkligen gillar!

Vilka utmaningar och möjligheter ser du närmaste tiden?
Att jobba på en ridskola under pandemin är en utmaning, men vi har väldigt bra rutiner på Fors Gård, så jag tror det kommer gå bra.
Möjligheten jag ser och upplever är att många tar sig tid att ta ett steg tillbaka och träna på grunderna samt relationen till sin häst, nu när mycket tävlingar blivit inställda eller inte kunnat arrangeras.

Ditt bästa tips till den som vill börja med positiv förstärkning och klickerträning?
Läs in dig lite på ämnet, gå gärna med i någon av de bra facebook-grupper som finns i ämnet. Köp en klicker och börja med att lära din häst vara lugn kring godis och mat. Var inte rädd att ta hjälp tidigt om du känner att du blir osäker, precis som du skulle ta hjälp av en instruktör vid problem i ridningen. Sedan är det bara att köra! Behöver man hjälp finns det rätt många instruktörer i ämnet som kan hjälpa dig både digitalt och på plats.
Kom ihåg att du dessutom inte måste förändra allt eller gå ”all in”. Det går utmärkt att fortsätta rida som vanligt och använda klickerträning vid hanteringsproblem och/eller träning från marken om man vill det. Men var öppen och reflektera kring vad du och din häst vill göra tillsammans!

Vilket är ditt bästa hästminne?
Oj, det finns ju såklart många fina minnen. Men att hälsa på min egen uppfödning som nyfött föl för första gången var otroligt fint, samt att ta guld i Finska Mästerskapen i F1 (2002 med hästen Freyr frá Nystu) var en adrenalin- och dopaminkick svår att slå!

Hur ser du på din roll som domare, instruktör och tränare? Vad är viktigt för dig att lyfta fram?
I alla tre rollerna tycker jag att det är otroligt viktigt att sätta hästens välmående, dels fysiskt men även mentalt i absolut första rummet, oavsett situation!
Att vi fortfarande på tävling bedömer en sexårig häst efter samma kriterier som en 16-årig häst är för mig helt ofattbart.

Skribent: Lisa Teverud
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Foto_höstmötePostadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info