Hoppa till sidans innehåll

SIF:s ansökan om att bli ett självständigt specialförbund inom Riksidrotten avslagen för 4:e gången.

21 MAJ 2017 13:56

Det gick inte i år heller! SIF:s ansökan till Riksidrottsförbundets möte (RIM) 2017 avslogs tillsammans med 9 andra sökande förbund.

  • Uppdaterad: 13 MAR 2018 12:18

Riksidrottsförbundets styrelse(RS) och SISUS förbundsstyrelse (FS) hade under punkt 13 på dagordningen ett förslag om att det skulle göras en översyn av villkor och former för medlemskap i Riksidrottsförbundet (RF) och SISU. Man ville ha detta som ett odelat projekt och vädjade till sina medlemmar, de olika Specialförbunden (SF) att få tid till RIM 2019 att genomföra översynen.

RS yrkade därför att samtliga ärenden om ansökningar skulle återremitteras till RIM 2019, med de eventuellt nya förutsättningar som kan komma att gälla då.

Under nästa punkt, 14 på dagordningen, fick alla ansökande förbund 4 min att presentera sitt förbund, varpå alla nio ansökningar avslogs en efter en efter omröstning inom SF.

Eftersom SIF, genom sitt användande av häst inom idrott, anses närbesläktad med Svenska Ridsportförbundet (RF:s  4:e medlemskrav) fanns det egentligen ingen möjlighet att få ansökan beviljad av RIM enligt Tommy Ohlström (RS). Närbesläktad idrott ska nämligen beredas av RS innan ansökan kan beviljas av stämman, vilket var dagens nyhet för SIF:s representanter på RIM.

Vice ordförande Stöt Ulrika Andersson presenterade förtjänstfullt en del av SIF:s argument för förbundets egenart vad gäller internationella regelverk, tävlingsformer och hästkultur. Hon hann också visa på hur väl SIF:s verksamhet passar in i RF:s framtidsvisioner, livslångt idrottande på lika villkor, för alla. Trots detta avslogs alltså ansökan utan diskussion.

Ett tråkigt besked för SIF som i övrigt uppfyller alla nuvarande krav som RF har på sina SF. 6500 medlemmar i 66 föreningar runt om i landet ägnar sig åt ett livslångt idrottande och fritidsintresse. Hittills i år har tävlingsryttare i åldrarna 7-72 år löst tävlingslicens. Islandshästridning pågår alla dagar i veckan i ur och skur på alla nivåer, från den skogsridande hobbyryttaren till ryttare som satsar på en plats i landslaget till VM i Holland 7-13 augusti 2017. Vi sätter vår tilltro till det stora ideella kapitalet i Islandshästsporten tills nästa gång Idrottens resurser ska fördelas 2019.

Länk till officiell videoupptagning av riksidrottsmötet.

Skribent: Annika Stalfelt
E-post: This is a mailto link
x

 

  

 

xxx Foto_höstmötePostadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info