Hoppa till sidans innehåll

Succé för islandshästarna på SIHS

01 DEC 2019 15:26
På fredagen var det dags för islandshästarna att inta Sweden International Horse Show på Friends Arena.
  • Uppdaterad: 01 DEC 2019 15:26

På programmet stod World Cup i Tölt och islandshästkadrilj under showen inne på arenan. På stallbacken dvs. den del av mässan där de olika hästrasföreningarna ställde ut höll SIF Avel i en clinic om - Hur man avlar fram en bra Islandshäst tillsammans med Olil Amble, de visade även upp de hingstar som tog VM-medaljer i avelsklasserna i Berlin och den nu 34 år gamla legendaren Mökkur frá Varmalæk visade upp sig.

Fredagen startade med uppvärmningsklassen som fördelade ekipagen för semifinal ett och två. I semifinalerna fördelades ekipagen följande:

Semifinal 1:
Bernt Severinsen
Katie Sundin Brumpton
Gabrielle Severinsen
Jóhann R Skúlason

Semifinal 2:
Lisa Drath
Anne Balslev
Eyólfur Thorsteinsson
Vignir Jonasson

Fina ritter och höga poäng från domarna i semifinalerna. De två bästa ekipagen i varje semifinal gick vidare till årets final. Finalekipagen 2019 blev:

Gabrielle Severinsen
Eyólfur Thorsteinsson
Vignir Jonasson
Jóhann R Skúlason

Vilken final vi fick och vilka poäng ekipagen red på framför en entusiastisk publik som gav ryttarna stående ovationer. Finalerna livesändes i SVT och vill man se både World Cup i Tölt och kadriljen så finns den nu på SVT Play: https://www.svtplay.se/video/24647657/ridsport-sweden-international-horse-show/ridsport-sweden-international-horse-show-vc-islandshastar-1?start=auto

Årets vinnare av World Cup i Tölt blev Jóhann R Skúlason på fina Finnbogi på poängen 9,111. Johann var mycket nöjd med tävlingarna på Friends Arena och framförallt med sin häst. 

– Jag har en fantastisk häst. Hans tölt är väldigt bra, med långa och höga steg samt en bra bärighet och topplinje. Han är väldigt enkel att arbeta med, han hade kunnat gå som lektionshäst så bra är hans lynne, sa Jóhann Skúlason under årets presskonferens.

Johann

 Foto inkl. toppbild: Jessica Stene

Sverige tog hand om resterande pallplatser genom Vignir Jónasson som red Viking till en andra plats på 8,222.

– Vi har inte ridit så mycket T1 så jag är väldigt nöjd med Viking idag, han är en fantastisk häst som ställer upp för mig i alla lägen, berättade Vignir.

 

Vignir

 Foto: Jessica Stene

Och Eyólfur Thorsteinsson som tog hand om tredjeplatsen med Háfeti på 7,833.

– Háfeti kändes fin i finalerna, blev lite trött på slutet men det blev nog de flesta hästarna med tanke på att det var rätt varmt för dem i arenan, sa Eyólfur under presskonferensen på Friends.

 

 Eyo

Foto: Jessica Stene

 

Gabrielle Severinsen avslutade sin final på Tigull med en fjärdeplats och poängen 7,778

Här hittar du hela resultatlistan: https://online.equipe.com/sv/class_sections/476452

 

Islandshästkadrilj på Friends

Under både fredagens och lördagens showinslag fick publiken på SIHS se våra duktiga ryttare Amelie Segerström, Matilda Husbom, Sofia Larson, Matilda Rolf, Josefine Allanius, Madeleine Kämpe, Mikaela Knutzon och Julia Lundmark rida årets kadrilj. Ekipagen deltog även i julavslutningen.

 

kadriljgänget 

 

Kadriljen är det Ylva Hagander, Eva Spegel och Agneta Rolf som ligger bakom, de har även coachat ekipagen inför och under SIHS. Ylva Hagander är även tävlingsledare för World Cup i Tölt.

 

Ylva, Eva, Anne


Ungdomsträff

Det var inte bara tävling och show under årets Sweden International Horse Show. SIFs Ungdomssektion samlade 20 härliga ungdomar på Friends Arena. Först fick de en ledarutbildning av Li från stiftelsen Friends, sedan var det clinic i paddocken med - en häst är en häst. Samlingen avslutades med lördagens matinéshow där de bland annat kunde se islandshästkadriljen.

 

ungdomsträff

 

Nu tackar vi för oss här på Sweden international Horse Show. Det har varit väldigt trevligt att möta alla islandshästentusiaster som samlades, allt från tävlande, showande, avelsintresserade och besökare.

Hoppas vi ses nästa år!

Skribent: Malin Fredriksson
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info