Gå till innehåll
Evenemang
Evenemang

Para-idrott

Felicia Grimmenhag, verksamhetsutvecklare SIF:

Ökad trygghet och tillgänglighet för pararyttare

Alla ska känna sig välkomna.

-Vi vill öka tryggheten och tydligheten för alla ryttare inom SIF. Det säger Felicia Grimmenhag, verksamhetsutvecklare inom SIF.

-Nu ska vi öppna upp ännu mer för pararyttare, personer med funktionsnedsättning.

Text: Stina Helmersson

Personer med olika funktionsnedsättningar har länge ridit på ridskolor och verksamheter som erbjuder terapiridning.

2023 fick SIF stöd från RF för att starta upp en arbetsgrupp som skulle undersöka och kartlägga detta inom förbundet. 20 föreningar svarade, en hade aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. 2024 gjorde vi en enkät för att ta reda på hur många medlemmar inom förbundet som har någon form av funktionsnedsättning; inom rörelse, syn, hörsel och intellektuella förmågor, vi inkluderade även NPF diagnoser (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning).

-Vi fick in 60 svar där majoriteten hade rörelsenedsättning eller en NPF diagnos.

En del i projektet är att kartlägga hur många pararyttare som rider islandshäst och är medlemmar i förbundet, men även pararyttare som inte är medlemmar i förbundet i nuläget, säger Felicia som är storhästryttare och själv en pararyttare. Utöver sin anställning på förbundet driver hon även sitt eget företag där hon dels erbjuder inspirationsföreläsningar, dels har en tränings- och tävlingsverksamhet med hästar. Hon on har placeringar upp på EM nivå i paradressyr.

Tidigare har hon jobbat på Svenska Parasportförbundet som projektledare under flera år där fokuset har legat på utveckling och rekrytering av paraidrottare.

-Jag har mycket mer att lära när det gäller islandshästvärlden, men den är spännande att utforska, säger Felicia.

Stödjer föreningarna

-Inom SIF finns bland annat pararyttaren Adam Linnerheim som är aktiv i SIF:s Fritidssektion. Det är breddverksamheten som är viktigast. De flesta har ingen ambition att tävla och vi behöver kunna stötta lokala verksamheter som vill erbjuda tjänster till personer med funktionsnedsättning, säger Felicia.

Vi sätter ihop checklistor för vad som behövs hos en anpassad anläggning. Vi har börjat skicka ut lite parasportutrustning till föreningar, som RF finansierat genom något som kallas Fritidskortet. Vi vill bidra till kompetenshöjande insatser i våra föreningar.

-Vi kan inte erbjuda detta till privata islandshästverksamheter då Svenska Islandshästförbundet har förändrats sen vi gick in i Riksidrottsförbundet. Där är organisationen uppbyggd på sådant sätt att verksamhet ska ske inom föreningar och att föreningsdemokrati är en stark grund inom idrottsrörelsen. Det är såklart en stor kulturell skillnad mot hur SIF drevs innan vi gick med i RF.

I november bjöd vi in ett 30-tal personer för att informera och diskutera på en ledarutbildning. Då medverkade bl a Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, samt pararyttaren Renée Claesson-Ribring som var med i Paralympics 2024 i Paris.

Samarbete med RBU och föreningen Attention diskuteras.

Paraledarutbildningar i samarbete med Ridsportförbundet, är på gång i Stockholm, Skåne, Östergötland och flera ställen. Vi samarbetar med förbundets 5 föreningsdrivna ridskolor.

-Vi diskuterar också tävling, om det ska finnas separata klasser eller vissa grenar, som är öppna för pararyttare.

-Vi har mycket att lära oss av de som hållit på längre än oss med detta.

Inom Svenska Ridsportförbundet är ryttare med funktionsnedsättning integrerade i det vanliga arbetet. Vi har en dialog med Ridsportförbundet och de har stöttat oss med information om vilka riktlinjer de använder. Vi har också haft diskussion med Parasportförbundet om olika regler som finns för klassificeringar och de har också funnits som kompetensstöd.

-Jag har även kontakt med FEIF, det internationella islandshästförbundet, och där är det Tyskland och Nederländerna som ligger längst fram när det gäller pararyttare. De använder FEI:s regler och där kan pararyttare tävla i vanliga klasser med sina godkända hjälpmedel. Parasporten är under utveckling inom FEIF.

Ökad trygghet och tillgänglighet

Vi vill även öka tryggheten när det gäller att delta i vanliga tävlingar. Det kan handla om att ge tydligare information och skisser över tävlingsplatsen och var och framför allt om allt finns. Hos vissa kan det skapa stress att åka till tävlingsplatser och inte veta i förväg hur det ser ut, för vissa som har funktionsnedsättningar är det viktigt att kunna planera i förväg för att spara så mycket energi som möjligt och slippa ta sig för långa sträckor till exempel.

En annan del i projektet är bland annat riktlinjer för att göra det lättare att medverka i SIF:s utbildningar.

-Alla ska känna sig välkomna inom SIF och man ska veta vart man kan vända sig i olika frågor, något som vi hoppas kunna göra ännu tydligare.

Felicia Grimmenhag, verksamhetsutvecklare SIF.

Felicia Grimmenhag, verksamhetsutvecklare SIF.

Publicerad: 2025-05-27

Senast uppdaterad: 2025-05-27

Författare: Linda Janke

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 7 6 tr.
116 44 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 7 6 tr.
116 44 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583

SIF Logotyp