Ungdomssektionenssektionen
Släpp fram de unga!
Ungdomarna i SIF har många bra idéer, är positiva, engagerade och vill gärna vara med och göra olika saker.
- De vuxna behöver vara modigare och ge de unga mer plats.
Det framhåller Ida Neméth, som är Ungdomssektionens ordförande och även hippolog för islandshäst.
Text: Stina Helmersson
Det finns närmare 3000 ungdomar under 26 år i SIF och det nya medlemskapet i Riksidrottsförbundet, RF, har skapat många möjligheter till aktiviteter och utveckling.
- Från och med i år, 2025, har vi utvecklat vår ungdomsledarkurs, ULK, tillsammans med Svenska Ridsportförbundet. Lärare är Elsa Sangsta, hippolog för islandshäst, plus en medarbetare från Svenska Ridsportförbundet. Vi vill gärna samarbeta med andra förbund inom Riksidrottsförbundet och hästnärningen. Inom RF finns det just nu inte många förbund som har ungdomssektioner eller ungdomsrepresentanter i styrelser, men flera är på väg att starta upp.
Intresset ökar alltmer från lokalföreningarnas sida att skicka flera ungdomar till Ungdomsledarkursen som vi erbjuder tack vare att man nu kan söka bidrag för anmälningsavgiften genom RF-SISU. Deltagarna får vara mellan 15 till 26 år.
Deltagarna lär sig bland annat pedagogik hur SIF fungerar, och de får träna på att hålla enkla lektioner för barn samt får en inblick i islandshästens histora och gångarter. Meningen är att man sedan ska kunna hantera en grupp med barn och organisera aktiviteter i sin förening, temadagar, tävlingar och sitta som ungdomsrepresentanter i föreningens styrelse.
Ungdomssektionen har även planer på att tillsammans med utbildningssektionen ta fram en Ridledarutbildning specifik för de som gått ULK:en för att ytterligare höja kompetensen.
Förutom samarbeten inom förbundet samarbetar Ungdomssektionen med SIF Avel. För sjätte året i rad anordnas nu kursen “Avelsvisarkurs för unga”. I sommar blir det en steg 1 på Bärby och förhoppningen är att det även blir en steg 2 till hösten. Ungdomarna träffas då under en helg och får lära sig om hur en avelsbedömning går till genom föreläsningar, clinic och praktisk övning. Fokus i steg 1 är att lära sig mer om exteriör-delen och att prova på att rida en avelsvisning, medan det i steg 2 är mer fokus på själva ridbedömningen där även en avelsdomare är med och sätter poäng. Fokus framåt för kursen är att inkludera hästvälfärd och träningsfysiologi ännu mer.
-Vi brukar även ordna lite olika aktiviteter för alla, från barn till vuxna, vid Sport SM. Då håller vi till i SIFs tält med dagliga utmaningar, käpphästhoppning och tävlingar. För de yngsta barnen ordnar vi med papper, färg och pennor eller att de får göra sin egna käpphäst. Vi arrangerar fotbollskvällar, filmkvällar och massa annat!
Trygghetsarbetet inom SIF
”Idrotten vill” inom RF är ett idéprogram som bygger på Barnkonventionen och ungas delaktighet och att man som ung blir sedd och lyssnad på och att var och en får ta plats. SIF håller just nu på att ta fram en anpassad version för Islandshästsporten som föreningarna kommer kunna ha i sitt trygghetsarbete och inkludering av unga.
Det här var något som låg i fokus under förra årets FEIF Young Leaders Event som SIF arrangerade. Det är ett event där ungdomar mellan 18 till 26 år kan vara med.
Internationellt inom FEIF finns det dessutom två till ungdomsevent, FEIF Youth Camp och Youth Cup. Dessa riktar sig till yngre ungdomar mellan 14 till 17 år.
Under årets FEIF-konferens hölls ett möte av FEIFs ungdomskommitté. Med i FEIFs ungdomskommitté sitter Ida Albinsson som ledamot från Sverige, där finns även en ungdomsrepresentant från Tyskland och tre äldre representanter. Även under det mötet diskuterades frågan om ungas delaktighet.
SIF vill verka för att få in fler ungdomar i den internationella ungdomskommittéen men också inom våra egna föreningar. Det är viktigt att bjuda in ungdomar till dessa sammanhang för att få ett bredare perspektiv och också för att ungdomar ska känna sig hörda.
Hästläger och Lag SM
I sommar blir det en Nationell ungdomsvecka för deltagare mellan 12 och 18 år på Wången. Det är ett fem dagars hästläger. Då ungdomar från hela landet kan komma och lära känna varandra och samtidigt pågår Ponny-elitveckan och samling för svenska travungdomar. Det finns 20 platser för islandshästungdomar och ansökan finns på Wångens hemsida. Man kan ta med egen häst eller hyra en av Wångens skolhästar. Stort fokus ligger på inlärningsprinciperna och att få en stark och samarbetsvillig häst.
Lag SM är populärt och från och med 2024 har SIF tydligare tagit över arrangerandet av finaldagarna. Tidigare har föregående års vinnare stått som värd och arrangör för årets Lag-SM. Det nya är att de tävlingsarrangörer som vill ordna Lag-SM får skicka in och ansöka hos SIF, som har en kravlista på vad som ska finnas på plats för att tävlingen ska kunna genomföras på ett så bra sätt som möjligt. I år kommer Lag-SM att arrangeras på Sävebanan i Göteborg. Där får publiken se såväl ovalbanegrenar och dressyrprov som trail, smali och mycket mer!
Förra året laserades SIFs Rosettävlingar som har fyra olika nivåer. Nivå 1 till 3 rider man och visar vissa moment på ridbana eller i ridhus. Nivå 4 visas på ovalbana och man kan välja att rida en, två, tre eller fyra gångarter. Ryttarna får inte poäng utan feedback på sin ritt. Rosettävlingarna är främst för oerfarna ryttare och har ingen åldersgräns. Det är ett sätt att uppmuntra alla att komma igång och tävla och alla som är med får en rosett.
