Utbildningssektionenssektionen
Nya kurser och hästvälfärd
Flera nya kurser för alla medlemmar, lanseras under året och särskilda
satsningar görs för ridlärare, domare och unghästtränare samt fritidsryttare.
– Vi vill skapa en stabil och hållbar utbildningsstruktur där hästvälfärd är en självklar grund, säger Sabina Anderberg, ordförande i Utbildningssektionen.
Hästvälfärd, Social License to Operate (SLO – på svenska den sociala licensen), förbundets värdegrund för hästträning samt trygg idrott och ren idrott ska integreras i samtliga av SIF:s utbildningar. De fem domänerna, om hänsyn till hästens individuella behov och förutsättningar lyfts fram som en central del i utbildningsmaterialet. En nyhet för året är att alla baskurser utgår från ett nytt gemensamt digitalt grundmaterial, med information om förbundet, hästvälfärd, SLO med mera. Alla behöriga SIF-lärare får gå en utbildning i höst.
SIFs Baskurser
Det är flera nya baskurser på gång och några gamla kommer att förändras. Dessa kurser är öppna för alla medlemmar. Baskursen Hippologi 1 byter namn till: Hästkunskap 1. Kursen kommer att ledas av islandshästhippologer och Hólar-utbildade ridlärare och tränare. Den ger grundläggande kunskaper om skötsel, foder, anatomi och hälsa. Helt nya baskurser som släpps inom kort är: Grundläggande Hovhälsa, Hästens inlärning och träningsmetoder, Rida i grupp och Gaedingakeppni.
En annan ny kurs på gång är Gångartslära. Ett komplement till den mer avancerade kursen Takt och gångart, som är förkunskapskrav för ridlärare och domarutbildning inom SIF.
Kursen Grönt kort görs om med ett bredare fokus på alla tävlingsformer, förberedelser innan tävling, på tävlingsplatsen och efter tävling samt information kring doping, säkerhet, parasport och trygg idrott. Detta kommer inom kort. Målsättningen på sikt är att Grönt kort-kursen kommer att vara obligatorisk för att få lösa tävlingslicens.
-Vi genomför successivt en översyn av samtliga utbildningar och kurser inom förbundet. Det är ett arbete som kommer att kräva tid, förklarar Sabina.
-Föreningar har möjlighet att arrangera baskurserna antingen digitalt eller på plats, vilket ger tillgänglighet för fler deltagare.
-Vårt mål är att tydligare anpassa kursutbudet efter målgruppen – dels för alla ryttare och hästägare som vill fördjupa sina kunskaper, dels för dem som vill utbilda sig / examinera sig för att arbeta professionellt med hästar och ryttare.
Ridledare- och ridlärarutbildningarna ses över
Under hösten 2024 inleddes en omfattande översyn av förbundets utbildningar för Ridlärare nivå I–IV samt Ridledare. Utbildningarnas innehåll behöver anpassas till nya krav och behov så att de speglar aktuell kunskap och framtidens kompetenskrav. Det blir ökat fokus på bl.a.: Hästen som biologisk varelse, Hästens inlärning och beteende, Arbete från marken, De tio grundläggande träningsprinciperna från ISES (International Society for Equitation Science), Parasport och inkludering, Trygg idrott, Hästvälfärd, inklusive de fem domänerna och Social License to Operate (SLO). Även kurslitteraturen ses över så att den är aktuell och relevant. Som ett första steg kommer en uppdaterad Ridledare utbildning att lanseras under hösten 2024 som pilotprojekt.
Även inom FEIF Education Committee, ses utbildningarna för ridlärare och tränare över och uppdateras.
SIF:s ryttarmärken – en väg till kunskap och utveckling
SIF:s ryttarmärken är ett pedagogiskt verktyg som används för att strukturera och främja ryttares utveckling inom islandshästridning. Märke 1 och 2 har släppts i år och arbetet med märke 3 och 4 pågår. Systemet är uppdelat i olika nivåer, där varje nivå kombinerar teoretiska kunskaper med praktiska ridmoment. Fokus ligger på hästens välfärd, god ridteknik, säker hästhantering och grundläggande hästkunskap.
På ridskolor kan ryttarmärkena användas som en tydlig utbildningsplan för både elever och instruktörer. Märkena skapar motivation och delmål för ryttarna, och leder till viktig kunskap om hästvälfärd och trygg ridning. Ryttarmärkessystemet erbjuder kvalitetssäkrad utbildning, anpassad för både nybörjare och mer erfarna ryttare, oavsett om målet är hobbyridning eller framtida tävlingsverksamhet.
Behov av unghästtränarutbildning
-Efterfrågan på utbildade unghästtränare är stor, och vårt mål är att se över hästtränarutbildning inom förbundet i samarbete med skolorna, säger Sabina. Parallellt behöver vi också se till att det finns tillräckligt med kvalificerade unghästexaminatorer både nu och i framtiden.
Samarbete med skolor
SIF har sedan tidigare ett etablerat samarbete med riksanläggningen Wången och har i år även inlett ett nytt samarbete med Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) vid Axevalla Hästcentrum. SIF och skolorna med islandshästinriktning kan samarbeta inom både utbildningsområdet och näringen, och därigenom stärka kompetens, utveckling och framtida möjligheter för hela islandshästsektorn.
Inspirerande inblick från Island
På Island finns två olika utbildningssystem Reiðmaðurinn och Knapamerki. Reiðmaðurinn är ett utbildningssystem från Hvanneyri. -Det känns inspirerande, säger Sabina.
Även det isländska systemet Knapamerki som är från Hólar är intressant. Båda systemen vänder sig till alla ryttare, med fokus på både teori, praktisk färdighetsträning i arbete från marken och i ridning. Både Knapamerki och Reiðmaðurinn är uppbyggda stegvist med både praktiska och teoretiska prov.
Förhoppningen är att vi under de kommande åren undersöker möjligheter att, i samarbete med de ansvariga utbildningsaktörerna på Island, anpassa och eventuellt införa delar av dessa koncept i Sverige.
Framtida satsningar
Sabina Anderberg hoppas på att SIF framöver tillsätter ett Hästetiskt råd med kompetens från olika områden, samt ett Utbildningsstrategiskt råd för att bättre samordna utbildningarna och även minska polarisering och eventuella jävsituationer inom förbundet.
– Vi måste bygga en hållbar struktur som inte enbart är beroende av enskilda eldsjälar som i perioder har möjlighet att engagera sig. Det måste finnas en central, stabil och kompetent utbildningsorganisation som fungerar långsiktigt som komplement, avslutar Sabina.

Sabina Anderberg ordförande i utbildningssektionen. Fotograf Felicia Andréasson.