Gå till innehåll
Evenemang
Evenemang

Hästvälfärd i fokus

Hästvälfärd har blivit ett av de stora samtalsämnena inom hästvärlden de senaste åren, och påverkar även verksamhet inom förbundet.

-För att stärka och strukturera detta arbete har SIF påbörjat ett långsiktigt arbete för att integrera hästvälfärdsfrågorna inom hela organisationen, säger Sabina Anderberg.

Hästvälfärd bör genomsyra hela organisationen, från den centrala förbundsnivån ut till distrikten, lokalföreningarna och inte minst till medlemmarna och den dagliga hanteringen av hästarna.

-Hästvälfärd handlar om hästens egen upplevelse av sin situation och miljö, hur väl den mår – både fysiskt och mentalt – under de förhållanden den lever i. Begreppet täcker allt från hästens hälsa och näringsbehov till hur den tränas, hanteras, hålls och ges möjlighet att uttrycka sitt naturliga beteende. Begreppet hästvälfärd ersätter inte de regler och förordningar som ingår i svensk djurskyddslagstiftning, utan fungerar som ett viktigt komplement för att främja hästens fysiska och mentala välmående, framhåller Sabina Anderberg. Nätverk i Hästsverige

– Jag representerar SIF i Hästnäringens Nationella Stiftelses (HNS) nätverk för hästvälfärd och SLO frågor, där samtliga hästförbund ingår och träffas 1–2 gånger per år. För några år sedan lyfte HNS frågan om hästvälfärd och Social License to Operate, SLO, – det vill säga samhällets acceptans och förtroende för hästidrotten. Syftet med nätverket är möjlighet till kunskapsutbyte och erfarenhetsdelning, och att ge förbunden stöd i att driva hästvälfärdsfrågor vidare inom sina respektive discipliner. Genom HNS har samtliga förbund ställt sig bakom en gemensam värdegrund för hästhållning, träning och tävling med häst, som har funnits sedan 2010 och uppdaterades 2024. Värdegrunden är övergripande för hela hästnäringen.

Inom SIF finns idag en projektarbetsgrupp för hästvälfärdsfrågor samt en referensgrupp med bred representation från förbundets sektioner, SIF Avel, landslaget, Ridlärare IV-referensgruppen och Agria, SIFs huvudsponsor, som även bidrar med resurser.

Fokus är kunskapshöjande och konkreta inom hela SIF. Förbundet har tillsammans med Elke Hartmann, docent, etolog och forskare specialiserad på hästens beteende, välfärd och relationen mellan häst och människa, översatt Cristina Wilkins engelska ”Fem domänmodellen” för välfärdsbedömning. Översättningen finns på SIF:s webbsida och har även uppmärksammats nationellt och publicerat på Hästsveriges webbsida. Kunskapshöjande insatser under 2025

Under 2025 kommer alla medlemmar att erbjudas en kostnadsfri digital föreläsningsserie med fokus på hästvälfärd, där varje föreläsning knyter an till en av de fem domänerna. Det blir en föreläsning per månad under hela året. Syftet med satsningen är att nå så många som möjligt av våra medlemmar.

En särskild kunskapssatsning görs även för förbundets ridledare, ridlärare, får ta del av fyra digitala föreläsningar, där Mälaren Hästklinik, med veterinärer och fysioterapeuter, berättar om hästens och ryttarens biomekanik med fokus på fysiologi, anatomi och muskellära. Ett live-event planeras också längre fram i år. Här presenteras den senaste forskningen. Målet är att skapa en gemensam kunskapsbas som främjar hållbarhet och samspel i ridningen och som kan användas såväl i den egna träningen som professionellt i utbildning av ryttare och hästar.

Hästvälfärd och den sociala licensen är en högt prioriterad fråga även internationellt. Inom FEIF finns numera en Horse Welfare Group och en SLO- grupp. Sverige representeras i FEIF:s SLO-grupp av Sabina Anderberg och Camilla Hed.

Publicerad: 2025-05-27

Senast uppdaterad: 2025-05-27

Författare: Linda Janke

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 7 6 tr.
116 44 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 7 6 tr.
116 44 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583

SIF Logotyp