Hippologprogrammet
Hippologen ger många möjligheter
-Detta är en unik utbildning för den som vill jobba med islandshäst som bara finns på Wången och på Hólar på Island. Det säger Camilla Hed, kursansvarig för Hippologutbildning med islandshästinriktning, lärare och stallchef på Wången. Hon sitter med i SIFs Utbildningssektion och Hästvälfärdsgrupp.
Text: Stina Helmersson
Denna treåriga högskoleutbildning, som funnits på Wångens Riksanläggning sedan 2010, har förändrats och utvecklats mycket under senare år. Särskilt i samband med att isländske mästaren Eyjólfur Ísólfson blev adjungerad professor för islandshäst, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. 2019. Eyjólfur undervisar ridlärarna på Wången och tittar på och handleder när lärarna undervisar studenterna.
-En del kommer direkt från gymnasiet, andra har jobbat en hel del med hästar tidigare. Klasserna är små, bara tio studenter tas in varje år. Detta är en universitetsutbildning som leder till en kandidatexamen, framhåller Camilla.
Den som ansöker får göra ett antagningsprov på Wången och får rida fyra hästar på plats. Då bedöms om man har tillräcklig grund för att börja utbildningen.
Det rör sig alltid mycket hästfolk på Wången och man träffar även många experter; tränare, forskare, etologer, veterinärer m fl.
Tre fullmatade årskurser
Eleverna bor på plats under sina år på Wången. De flesta flyttar hit och, bor i byn och en del jobbar extra på fritiden. Det är en rolig gemenskap, man lever i en hästbubbla och hittar kompisar för livet. Många har egna hästar med sig.
Under alla tre åren ingår kurser i ridkonst
Årskurs 1 tränar på sits, balans, inverkan, arbete vid hand, och gör många
mindre prov, examinationer under året. Man läser även pedagogik, hästkunskap och biologi med bred och grundlig utbildning i anatomi.
Årskurs 2. Då utvecklas ridkonsten till en högre nivå, liksom pedagogiken och biologin och man läser även ekonomi, samt skriver en seminarieuppsats.
Både i årskurs 2 och 3 ingår verksamhetsförlagd utbildning då man får åka iväg och arbeta på en islandshästanläggning.
-Wången har 27 skolhästarna i varierande åldrar. Alla hästarna är såklart olika men lär våra studenter att utvecklas inom ridkonsten. I olika perioder har studenterna olika skolhästar, som man tränar för oss ridlärare. Ibland kan även studenterna ha sin egen hästen i undervisningen där det passar, förklarar Camilla.
Mycket individuell hjälp
Skolhästen tränar man fem dagar i veckan. Tre gånger i veckan är det lektioner resten tränar man självständigt. Fokus ligger alltid på kommunikation, hjälpgivning och timing. Studenterna har också flera olika ”projekt” under sina år. Ett exempel är när Årskurs 2 undervisar Årskurs 1 i den klassiska och användbara övningen ”Öppna” såväl praktiskt som teoretiskt.
-De små klasserna innebär att man får mycket individuell hjälp och vägledning. Allt arbete med hästarna har en tydlig progression under de tre åren. Ett exempel är arbetet med den unga hästen. Under första året tränar studenterna grundarbete vid hand, under andra året skall studenterna använda och utveckla ridhästen och i årskurs tre är det dags att träna unghästar och lära den unga hästen en god grund vid hand. Sedan tar man med sig detta när man sitter upp och rider.
- Starten och inridningen av den unga hästen är absolut den viktigaste i hästens liv. Därför har vi förlagt unghästträningen till Årskurs 3, när man samlat på sig mycket erfarenhet.
I Årskurs 3 får man också åka ut och tävla. I examinationerna ingår att skaffa sig tävlingspoäng. Man får även skriva ett större examensarbete. Ofta är det kopplat till något forskningsprojekt på SLU. Studenterna kan vara delaktiga i forskningen.
Studenterna som går Hippologen får mycket med sig. Sedan väljer de vad de vill satsa på efter examen. En del vill träna hästar, andra vill främst undervisa, vissa vill jobba med foder eller forska.