Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Fritidspotten 2023

Fritidssektionen har under 2023 flera olika stöd som lokalföreningar anslutna till SIF kan söka. Har du frågor gällande stöden så hör av dig till fritid@icelandichorse.se.

Föreläsningar
Fokus i detta projekt, där vi ser 2023 som ett utvecklingsår, är att öppna vår organisation och verksamhet för alla som är intresserade av ett liv fyllt av hästar och naturupplevelser. ”Islandshästvärlden” är på många sätt varm och välkomnande men samtidigt homogen och fylld av fokus på just ryttaren och hästen. Vi vill nu nå fram till de som lever i hästarnas närhet, men som ändå inte rider men ändå kan dra nytta av det friluftsliv som denna närhet har att erbjuda. Det kan vara närmaste familjen, vänner och bekanta. Vårt projekt består därför av flera olika delar, där vi hoppas nå ut till nya målgrupper och även förstärka vår samverkan med de målgrupper vi redan idag har god kontakt med.

Våra dryga 70 lokalföreningar ska kunna få bidrag för att kunna hålla föreläsningar för sina medlemmar på tema ”Friluftsliv, hållbarhet och jämställdhet”. Föreläsningarna ska upplysa och engagera medlemmarna till ett mer aktivt uteliv där man tar med sig hela familjen och gör utelivet till något som verkligen främjar gemenskap. Föreläsningarnas inriktning kan enkelt varieras och kombineras.

Anmäl er föreläsningsidé till fritid@icelandichorse.se och beskriv hur den passar in i temat "Friluftsliv, hållbarhet och jämställdhet". Fritidssektionen tittar på anmälan och återkopplar till er.

Summan man kan ansöka om är 2000 kr som betalas ut efter återrapportering av föreläsningen skett. Aktiviteten ska vara återrapporterad senast 30 november 2023.

Om det pga begränsat antal ansökningar finns medel kvar i potten den 1 augusti 2023, kan lokalföreningar som redan utfört en aktivitet få möjlighet att ansöka om ytterligare medel.

Återrapporteringen sker genom att fylla i den digitala återrapporteringsmallen Länk till annan webbplats. .

Pojkar som rider islandshäst
Tillsammans med våra lokalföreningar erbjuds riktade prova-på-aktiviteter för killar (ex. prova-på-dag, turridning, ridgrupp, helgkurs, utbildning osv). Genom ett ekonomiskt stöd till lokalföreningarna hjälper vi dem att komma igång med prova-på-aktiviteterna som i vissa fall sker i samverkan med en ridskola/turridningsföretag. Det ekonomiska stödet kan t ex användas för hyra av hästar, fika/mat, ersättning till ridledare, utbildningsinsatser, marknadsföring av aktiviteter osv. För att erhålla stödet måste lokalföreningarna uppfylla ett antal fastställda kriterier samt genomföra och redovisa aktiviteterna enligt godkänd plan. Det finns 80Tkr i projektet avsett för lokalföreningarnas aktiviteter.

Svenska Islandshästförbundet har ökat andelen unga killar som provat på och förhoppningsvis fortsatt att rida islandshäst. Andelen killar i förbundet har ökat och fler kommer regelbundet ut naturen tack vare sin passion för islandshästen.
Minst åtta lokalföreningar har genomfört prova-på-aktiviteter för killar.
Genom attraktiva bilder, texter och en film som finns enkelt tillgänglig på vår hemsida och i sociala medier har vi spridit budskapet om att islandshästridning är en attraktiv friluftsaktivitet för alla oavsett kön.

Skriv ihop er idé på aktiviteter ni vill genomföra för att locka fler pojkar/killar till er förening. Sätt en budget för det och beskriv också hur många ni uppskattar att ni kommer nå med era aktiviteter.

Skicka in er ansökan till fritid@icelandichorse.se
Uppföljning och dokumentation av aktiviteterna kommer bli viktigt likaså den ekonomiska redovisningen. Varje lokalförening ansvarar för att redovisningen sker inom projektet.

Vi ser fram emot era ansökningar.

Dokumentationsprojektet
Fritidssektionen har blivit beviljade medel för att köpa in drönare att använda för att dokumentera all härlig verksamhet som sker ute i landet, samt för att utbilda tre drönarpiloter. Utbildningen kommer att ske i Göteborgsområdet i början av sommaren. Utbildningen omfattar 2 heldagar på plats.

Geografiskt sett så söker vi så stor spridning som möjligt på våra blivande piloter och det är i huvudsak detta som kommer att styra urvalet.

Åldersgräns 18 år.

Har du ett stort fotointresse, gillar teknik och har ett kreativt sinne så är du personen vi söker. Vi förutsätter att du dessutom vill arbeta tillsammans med oss för att visa på bredden inom vår idrott.

Intresseanmälan görs till johan.andersson@icelandichorse.se.

Intresseanmälan ska innehålla följande:
För- och efternamn
Lokalförening
Mailadress
Telefonnummer
Kort beskrivning av varför just du ska få gå denna utbildning

Sista ansökningsdag är 2023-04-30.

Hästparkering
Under 2021/2022 delades tio paket med hästparkeringar ut. Sedan dess har vi upplevt att önskan om fler paket har ökat, så under 2023 kommer vi att tillhandahålla tjugo nya paket som lokalföreningarna kan ansöka om.

Varje paket innehåller:
12 stolp
Isolatorer
Grindhandtag
Elrep
Gödselgrep
Soptunna

För att ansöka om en hästparkering, hör av dig till fritid@icelandichorse.se och berätta var du vill sätta upp din parkering. De lokalföreningar som inte fått en hästparkering tidigare har förtur denna gång.

En bild

Publicerad: 2023-03-07

Senast uppdaterad: 2023-08-18

Författare: Jenny Werneholm

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se