Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Information om misstänkt sjuk häst på VSM

Den häst som efter VSM uppvisade lätta förkylningssymptom kommer att provtas. Innan vi vet om hästen bär på smitta kvarstår ovissheten och gör att det inte är möjligt för en ryttare att skriva under en ryttarförsäkran.

I en sådan här situation måste hästarnas välfärd gå först och försiktighetsprincipen tillämpas. På tävling måste alla ta ansvar för hästarnas hälsa och ryttare och hästägare måste kunna lita på att ingen utsätter andra hästar för smittorisk. Det gäller arrangörer, ryttare och andra med anknytning till tävling. Vestur tog ansvar och informerade sina deltagare. Ryttare på VSM tog ansvar och stannade hemma, då en ryttarförsäkran inte gick att skriva på med gott samvete. I slutänden är det alltid ryttarens ansvar att inte sprida smittsamma sjukdomar på tävling och ryttaren som står till svars, via ryttarförsäkran.

Vi vet att många är upprörda, ledsna och besvikna över denna händelse. Tävlingssektionen tar starkt avstånd från ryktesspridning, osanna uppgifter och häxjakter.

Vi hoppas att hästen inte bär på en smittsam sjukdom och att vi kan blåsa faran över när provresultatet har kommit.
Om så är fallet, kommer den som drabbats av denna händelse, och vill tävla på Romme nivå 1, kunna anmäla sig till den tävlingen trots att anmälningstiden gått ut. Kontakta då Ivar Arnbjörnsson 0737308515.

Har ni frågor så går det bra att mejla tavling@icelandichorse.se

Text

Publicerad: 2024-05-09

Senast uppdaterad: 2024-05-09

Författare: Jannike Moström

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583