Hoppa till sidans innehåll

Historia


En vän för livet

"En modig, stark och hållbar ridhäst med mycket gott lynne, en trygg familjehäst, en uthållig och pålitlig turhäst, en kraftfull samarbetsvillig tävlingshäst, en vacker avelshäst, en fantastisk kamrat.”

Oavsett vilken relation du har till islandshästen – delar du ett intresse och en passion med hundratusentals andra, inte bara i Sverige eller Norden, utan i världen. Om du visar din islandshäst ömsesidig respekt och rättvis hantering kommer du att belönas med en livslång lojalitet och vänskap, du vinner en vän för livet.

 Foto: Mimmi Blomberg

Ursprung och historia
Islandshästen är tätt sammanvävd med den isländska nationen. Under flera århundraden var hästen den mest oumbärliga tjänaren och firas och återberättas i de isländska sagorna. De hästar som finns på Island idag är ursprungligen från vikingahästarna och är en av de renaste hästraserna i världen. Rasen har varit isolerad på ön i Nordatlanten sen över 1000 år tillbaka, utan någon genetisk inblandning från andra raser. Än idag gäller samma regel, en Islandshäst som lämnar Island har ingen möjlighet att någonsin återvända.

Nybyggarna som kom till Island och fraktade med sig hästar valde ut sina bästa djur sett till hög användbarhet, härdiga och arbetsvilliga och som dessutom klarade den tuffa resan på långskepp över Atlanten. Det är denna grupp avelsdjur som är förfäder till dagens Islandshästar.

Så sent som 1904 kom den första bilen till Island och man byggde ut vägnätet och ön blev allt mer anpassad till en mer moderniserad livsstil. Detta ledde till att Islandshästen inte längre behövdes på samma sätt som arbetsdjur och transportmedel. Istället fick den härdiga, intelligenta och unika hästrasen ett användningsområde inom rekreation, tävling och nöjesridning.

Uppdaterad: 28 AUG 2017 15:57 Skribent: Mari Norberg
E-post: Adressen Gömd

 

  

 

xxx Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Ridsportens hus
734 94 Strömsholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info