Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsnivåer - Gæðingakeppni


Tävlingsnivåer i Gæðingakeppni från och med 2018

Nivå 1
Svenska Mästerskapen, SM-nivå, landslagsuttagningstävling och UK är på plats. Denna tävling ska dömas av fem domare varav minst två landsdomare. Samtliga har varit domare i minst två år och dömt minst tre tävlingar under det senaste året.
Tävlingens klasser är: GDA, GDB, GDY a-flokk, GDY b-flokk, GDT arrangören kan öppna för GDK vars poäng gäller som kval till SM men ej till landslagsuttagning eftersom barn inte tas ut till landslaget.
Kvalgräns på Nivå 1-tävling är 0,2 poäng under SM kvalgränsen. Tävlingen ska innehålla både A-finaler och B-finaler med åtta ekipage i varje final, totalt 15 ekipage rider finalerna då vinnaren i B-final får tävla i A-final om så önskas.
Denna tävlingsnivå ligger starkast till grund för landslagsuttagning. Landslagsmedlemmar för innevarande år får lov att starta icke-kvalade hästar (gäller endast GDA/GDB). Mål för framtiden är att Nivå 1 skall arrangeras på 300-metersbana (inget krav i nuläget, dock ett önskemål). Proposition med önskemål om att arrangera Nivå 1-tävling skall vara TSG tillhanda senast 31/8.
Vaccinationsregler för Nivå 1-tävling är desamma som för WR-tävlingar Sport.
Läs om dessa här

Nivå 2
Räknas som nationell tävling som ska ha alla klasser som i Nivå 1. Dessa tävlingar ska dömas av fem domare, huvuddomaren skall ha minst två års erfarenhet och ska innehålla A-finaler i alla klasser. B-final ska arrangeras om det är fler än 20 anmälda ekipage/klass. Antalet startande i finalerna kan vara fem eller åtta ekipage. Denna tävlingsnivå är SM-kval och räknas i val av landslag. UK räknar in poängen från dessa tävlingar. Arrangören kan tillfråga UK om de vill komma. Övriga icke SM-grenar såsom GDC, GDC1 och GDK kan arrangeras men räknas inte som SM-kval då det inte är en SM-gren.

Nivå 3
Detta är ett SM-kval och ska innehålla samtliga klasser som i Nivå 1. Dessa tävlingar ska dömas av tre domare, huvuddomaren skall ha minst två års erfarenhet och finaler bör arrangeras i alla klasser som har tre eller fler anmälda ekipage/klass. Tävlingsarrangören bestämmer innan tävlingens start antalet startande ekipage i finalerna, kan vara tre, fem eller åtta ekipage i varje klass. Är det fler än 20 anmälda i en klass ska B-final arrangeras. GDC kan arrangeras men räknas inte som SM-kval då det inte är en SM gren.

Nivå 4
Lokalklubbstävling med tre domare. Tävlingen kan arrangeras på ovalbana eller rakbana. Rakbanan måste vara minst 175 m lång där 100 m räknas/är densamma som en långsida på en 300 meters ovalbana. Antalet gånger man rider fram och tillbaka på rakbanan beror på antalet långsidor i klasserna. Exempel: På ovalbana i B-flokk, GDB, är det totalt sex långsidor och sker tävlingen på rakbana ska sex sträckor ridas.
Är det åtta eller fler starter/klass bör tävlingen arrangera final i de klasserna. Det är upp till arrangören att bestämma antalet starter (tre, fem eller åtta ekipage) men att finaler i alla klasser får gärna arrangeras. Fler än 20 starter i en klass bör B-final arrangeras.

Nivå 5
Inofficiell tävling. Kan även arrangeras på rakbana.

Veterinär på tävlingar:
Gæðingakeppni följer samma nivåklasser angående veterinärsregler som Sport har, dvs i Nivå 1 och 2 gäller FEIF:s nya regler.
 

Uppdaterad: 20 FEB 2018 13:49 Skribent: Mari Norberg
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info