Hoppa till sidans innehåll

Information från Landslagsveterinären

10 APR 2019 14:41
Viktig info för dig som aspirerar på en plats i laget
  • Skapad: 10 APR 2019 14:41

Veterinär information till Islandshästlandslaget 2019

Landslaget kommer inför och under sommarens VM i Berlin få hjälp och rådgivning av mig, veterinär Izabella Granswed som till vardags arbetar på Mälaren Hästklinik utanför Stockholm.

Veterinärens roll för er

Jag finns tillgänglig för att hjälpa er med allt som rör hästarnas hälsa fram till och under VM i Berlin i Augusti. Min roll handlar framförallt om rådgivning kring hästarnas hälsa, doping och uppladdning inför mästerskapet. På själva mästerskapet finns jag tillgänglig dygnet runt som stöd och är redo att rycka ut om någon häst skulle må dåligt eller om det finns några frågetecken kring hästarnas hälsa. Detta är möjligt genom ett samarbete mellan landslaget, min arbetsgivare Mälaren Hästklinik och mig personligen. På ett mästerskap ska vi känna oss trygga med att skicka friska sunda hästar och skulle någon häst bli sjuk på plats så ska ni känna er trygga med att er häst snabbt får bästa möjliga hjälp.

Planering fram till VM

Precis som förra året önskar vi att landslagsaktuella hästar hälsokontrolleras under våren. Vi har under åren som gått sedan detta infördes sett att det är en oerhört viktig förebyggande åtgärd för att ”hitta små saker i tid” samt försäkra oss om att vi skickar hästar som har fysiska förutsättningar för att klara av mästerskapet. Det viktiga är inte att hästen är helt utan anmärkningar vid undersökning, utan att de anmärkningar som eventuellt hittas 1. Hinner tas om hand i tid 2. Ska kunna hanteras så att hästen vid tidpunkten för mästerskapet inte ska påverkas av detta. Med andra ord ska vi känns oss trygga med att hästen kommer till start och har de fysiska förutsättningarna som krävs för att kunna klara av en lång resa och en lång och tuff tävlingsvecka.
Hälsokontroller är en rutin som även de andra grenarna inom ridsporten använder sig utav, men där det är ett krav att hästarna i de lag som tas ut hälsokontrolleras. För islandshästlandslaget är det inte ett krav, men landslagsledningens och min yttersta önskan, och det bör ligga i ert största intresse som ryttare. Skulle landslagsledningen stå i valet mellan två hästar där den ena gjort en hälsoundersökning och den andra inte, kan detta faktum komma att ha betydelse.
Hälsokontroll kan göras hos mig på Mälaren Hästklinik (Stockholm) eller hos veterinär Florian Lackner på HKF Hästklinik (Göteborg). Hälsokontroll önskas under våren och ska göras innan SM om du aspirerar på landslagsplats och vill åka på VM. Jag ser helst att jag eller Florian som tidigare varit landslagsveterinär kollar på hästarna. Har man samarbete med en hästveterinär på hemmaplan så kan man även göra hälsokontrollen där och journal skickas till mig per mejl. Kravet är att veterinären ska jobba med hältor/ortopedi till vardags. Journalen mejlas då till This is a mailto link

Hälsokontroll för landslagshästar är rabatterad med 50% från klinikernas ordinarie pris om det görs på Mälaren Hästklinik eller på HKF Hästklinik. För att boka tid på Mälaren Hästklinik, ring 08-592 540 10. För att boka tid på HKF Hästklinik, ring 010-490 28 00.

På Hälsokontroll bör följande saker ingå:

- Lyssna på hjärta & lungor & göra en allmän klinisk undersökning

- Se hästen i rörelse rakt fram i skritt & trav/tölt

- Longering åt båda håll i trav/tölt och helst galopp (gärna trav/tölt både mjukt och hårt underlag).

- Böjprov är inget krav men är en bra undersökning framförallt för att jämföra alla 4 benen och se hur hästen reagerar när benet lyfts upp/böjs.

- Översiktlig munkontroll i främre delen av munnen där sår i mungipor, insida kind och laner framförallt bör undersökas noga. Sår i munnen är som ni vet tyvärr vanligt förekommande och en riskfaktor för att inte få starta på ett VM. Dessa sår måste hittas i tid och tas om hand/förebyggas och övervakas noga utav er som ryttare.

- Extra kontroll utav karleder för att leta mugg/sår/skav utav boots som också är något som vi under senaste mästerskapen haft problem med.

Vaccinationer

Hästarna ska vara vaccinerade enligt de internationella vaccinationsregler som gäller på mästerskap och world-ranking tävlingar (även SM).

Landslaget har trots senaste årens ivriga kontroller utav vaccinationer haft problem med felvaccinerade hästar/intyg som inte är korrekt ifyllda då vi ej fått tillgång till alla pass i tid. Landslaget inför under 2019 KRAV på att hästens vaccinationsintyg ska kontrolleras utav mig redan INNAN uttagning till VM. Detta innebär att du som aspirerar på plats i VM-laget ska skicka in framsidan + vaccinationssidorna i passet till mig SENAST den 1 juli 2019.Går bra att fota sidan och skicka den till This is a mailto link. Du kommer få ett svar utav mig som bekräftar att ditt mejl kommit fram. Observera att detta INTE betyder att jag redan kontrollerat ditt pass. Detta gör jag först i samband med uttagningen på aktuella hästar. Hästar där vaccinationsuppgifter inte inkommer i tid tas automatiskt bort från listan och antas vara icke-intresserade utav VM-plats.

Doping

På NM gäller FEI:s internationella dopingregler. Kom ihåg att du som ryttare är ensam ansvarig för vad din häst får i sig. Vi rekommenderar alla som aspirerar på landslagsplats att noggrant sätta sig in i de internationella dopingregler som finns. På inside.fei.org finns information samt en databas där man kan söka på substanser. Hästar kommer att dopingtestas under VM. Tänk igenom och kolla upp alla substanser som kommer i kontakt med hästen såsom liniment, flugspray, fodertillskott och diverse salvor. Det finns även en app man kan ladda ner i sin telefon där man kan söka på substanser. Ämnet doping är högst aktuellt då vi senast på NM hade ett icke-svenskt ekipage som påvisades med förbjuden substans som ledde till förlorad medalj för detta ekipage. På SM (vi återkommer om tid och plats) kommer jag att hålla en uppdaterad föreläsning om Doping som är obligatorisk för er som vill rida i VM-laget.

Kontakt med veterinär

Jag kommer att vara på plats under Rommes nivå-1 tävling (ffa lör-sön 25-26/5) samt under SM-veckan.

Kontakt med mig önskas i första hand per mejl, annars via telefon/sms och skriv att det gäller landslaget så ringer jag upp er om jag inte kan svara direkt.

Mer veterinär information kommer löpande och framförallt efter SM till aktuella ekipage när laget är klart.

Kontaktuppgifter till mig:

e-mail: This is a mailto link

Tel: 0739240243

Med hopp om ett bra tävlingsår, fina resultat och friska hästar!/Izabella

Skribent: Agneta Rolf
Epost: Adressen Gömd

 

  

 

 

Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Ridsportens hus
734 94 Strömsholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info