Hoppa till sidans innehåll

Vad är TREC?


En TREC-tävling består alltid av tre delar,
POR – orientering på idealtid efter karta 
MA – gångartstest 
PTV – hinderteknikbana

Utformningen på banor och hinder kan variera, men det finns vissa grundläggande moment som alltid skall ingå. Poängsumman från alla grenarna avgör vem som vinner.

POR Parcours d’Orientation et de Régulatrité - Orientering på idealtid efter karta
Banans längd kan variera mellan ca 1 mil och upp till 4 mil på högre nivå. Det är inte det snabbaste ekipaget som vinner, utan det som rider närmast den utsatta idealtiden och har prickat in alla kontroller rätt. Veterinärkontroller kan i högre klasser förekomma utefter banans sträckning och deltagarna får ej veta vart. Är hästen i dålig kondition kan den uteslutas.

MA Maîtrise des Alleures - Gångartstest
Inom en bana med ungefär två meters bredd och 100-150 meters längd skall hästen visa prov på mycket långsam galopp och mycket snabb skritt. Även här finns tider som inte får över- eller underskridas för att provet skall godkännas.

PTV Parcours en Terrain Varié - Hinderteknikbana
Banans längd varierar mellan 2,5- 5km Längd. Naturnära hinder skall klaras av som t ex att rida över diken, i brant uppförs eller nerförsbackar, att öppna och stänga grindar från hästryggen, rida över broar och genom vatten eller hoppa över någon trädstam. Kort sagt sådana svårigheter som en ryttare kan möta under en ridtur. Lydighetsmoment som att ryttaren sitter av och hästen skall stå stilla utan ryttarens fysiska påverkan en utsatt tid kan också ingå. Banan skall klaras av under maxtidsgränsen.

Bakgrundshistorik till TREC i Sverige

I början av 2000-talet fick några personer i Svenska Islandshästförbundet styrelse fick syn på en artikel om TREC i en engelsk hästtidning. Det födde ett intresse att börja med TREC, man arrangerade en del tävlingar, som dock inte var renodlade TREC-tävlingar.

År 2006 åkte representanter från Svenska Islandshästförbundet, Fritidsutskottet, till TREC-EM i England, där man också fick kontakt med den internationella huvudorganisationen ”FITE” .

År 2007 deltog representanter från Svenska Islandshästförbundet, Fritidsutskottet, vid en Europacuptävling i Österrike. 24 domare utbildades i Sverige, hösten 2007 utbildades de första domarna och arrangörerna för TREC i Sverige och Norden.

30 arrangörer utbildades i Sverige. Ett antal träningstillfällen och debut och lättklasstävlingar har genomförts i olika delar av landet och intresset sprider sig. Orienteringsridning ska framförallt locka fritidsryttare som annars inte håller på med tävlingsridning, men som är intresserade av ridsport.

År 2009 blev vi medlemmar i ”FITE”. Representanter från TREC-sektionen deltar i styrelsemöte för ”FITE”. Vi får fler och fler tävlingar i Sverige och jobbar kontinuerligt vidare med att sprida sporten och genomför ett antal utbildningar och tävlingar årligen.

Gemensam mailadress till hela TREC-kommittén: This is a mailto link Välkommen att besöka vår systersida: www.trecsverige.se Anledningen till att vi finns på två ställen beror på att TREC vänder sig till ryttare av alla slags hästraser och vi vill då göra det enkelt för dem att hitta direkt till TREC.

FITE – huvudorganisationen för TREC Fédération Internationale de Tourisme Equestre www.fite-net.org

Uppdaterad: 01 FEB 2018 11:25 Skribent: Mari Norberg
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Foto_höstmötePostadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info