Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Antidoping

SIF arbetar under 2024 med:
• Att informera om en dopingfri verksamhet inom SIF och anslutna föreningar

• Att ha information på vår hemsida om dopingregler för ryttare och antidoping med länkar till Antidoping Sverige www.antidoping.se Länk till annan webbplats.

• Att implementera dopingreglerna i våra tävlingsregler

• Att implementera dopingreglerna i våra utbildningar

• Att ha en fastställd hantering av läkemedel och kosttillskott i landslagsverksamheten

• Att använda ”Vaccinera klubben mot doping” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som utbildningsupplägg för våra lokalföreningar

• Att använda e-utbildningen “Ren Vinnare” Länk till annan webbplats. för utbildning av aktiva och ledare


ANTIDOPING HÄST

Som ryttare och medlem är du skyldig att känna till reglerna för dopning och otillåten medicinering för häst och vad som gäller i fråga om karenstider samt förbud och du har också skyldighet att ställa upp på dopningskontroll.

Svenska Islandshästförbundets bestämmelser om antidopning och otillåten medicinering av häst omfattar alla medlemmar i en förening ansluten till förbundet, alla som har tävlingslicens utställd av förbundet och alla som deltar i en tävling arrangerad av förbundet eller en förening/arrangör ansluten till förbundet.

Vi utgår ifrån att enbart friska hästar skall tävla. Det betyder att det i princip är nolltolerans mot läkemedel och andra behandlingar i samband med tävling, och träning som kan jämställas med tävling. Dopning av häst är, enligt djurskyddslagens föreskrifter, behandlingar eller åtgärder som vid tävling/träning kan medföra positiva eller negativa förändringar av hästens aktuella prestationsförmåga eller temperament.

SIF följer Svenska Ridsportförbundets karenstidsoch förbudslista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Listan består av två delar: A-listan som innehåller substanser och behandlingsmetoder som är förbjudna för hästar inför och i samband med tävling och träning samt B-listan som innehåller substanser som är förbjudna vid tävling och deras karenstid för tävling samt behandlingsmetoder som har karenstid för tävling.

Karenstider_samtliga.pdf (ridsport.se) Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-02-14

Senast uppdaterad: 2024-01-23

Författare: Jannike Moström

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se