Hoppa till sidans innehåll

Att tävla med islandshästen


Att tävla med sin islandshäst är förstås både spännande och lärorikt! Eftersom det finns olika tävlingsformer och nivåer på tävlingarna kan alla hitta sitt sätt att mäta sina och sin hästs kapacitet mot andra likasinnade.

Foto: Sandra Hallström

 

De tre vanligaste tävlingsformerna inom islandshästvärlden är sport, gæðingakeppni och trec. För islandshästar handlar tävlandet nästan uteslutande om gångarterna. Men det är också många som tävlar i distans, fwestern, dressyr, hoppning och körning med sina islandshästar, vilket bara bekräftar det vi alla redan vet; Det finns en islandshäst för alla.

Sport
En bra tävlingshäst inom sport är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon. Temperamentet hos tävlingshästarna varierar men för att nå den största framgången måste hästen utstråla lätthet och kraftfullhet. Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana, samt i pass på en rakbana.
Läs mer om Sport


Gæðingakeppni 
Gæðingakeppni är en tävlingsform som breder ut sig mer och mer i Sverige. Målet med tävlingen är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur.
Läs mer om Gæðingakeppni 

Trec
En spännande tävlingsform som blir allt mer populär i Sverige och den som mest liknar fälttävlan. Man tävlar i tre olika moment i utemiljö och olika hästraser tävlar mot varandra på lika villkor. De moment som ingår är POR - Orientering med karta, MA - ridbarhets- och gångartsbedömning, PTV - hinderteknikbana. Trec främjar harmonin mellan ryttare och häst så att ridning i naturen blir en trevlig och säker upplevelse. Allt för att hästen ska vara en vän och en sportkamrat.
Läs mer om Trec

Uppdaterad: 01 FEB 2018 11:25 Skribent: Mari Norberg
E-post: Adressen Gömd
x

 

  

 

xxx Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Ridsportens hus
734 94 Strömsholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info