Hoppa till sidans innehåll

Att arrangera en tävling


Det är en hel del att hålla reda på för den som ordnar en tävling, oavsett nivå eller arrangemangets storlek. Här har vi samlat sådant som tävlingsarrangörer kan ha nytta av.

Tävlingspropositioner

 • Sista anmälningsdag för propositioner är minst fyra veckor innan planerad tävling (gäller ej Nivå 1 och
  andra WR-tävlingar).
 • Anmälan görs direkt in till indTA och detta är ett krav för ALLA officiella tävlingar men det är också
  önskvärt även för de inofficiella tävlingarna.
 • Privata arrangörer och företag ska använda blanketterma 'Avtal officiell tävling privat el företag' och
  'Anm tävling privat arrangör'.
 • Ändringar görs kostnadsfritt under hela säsongen.
 • Det är alltså inte tillåtet att öppna tävlingsanmälan till någon officiell tävling innan propositionen finns
  utlagd på indTA.

SIFs domarlista, uppdaterad 20220608

Domararvoden

IceTest
Det program som används vid tävlingar heter IceTest och kan laddas ner gratis från FEIFs hemsida.

Excelfiler för domarsekreterare
Det finns excelfiler tillgängliga för domarsekreterare och andra att använda på sin smartphone, surfplatta eller dator (excel måste vara installerat på enheten). Dessa filer kan domare, arrangörer och domarsekreterare ladda ner och använda sig av på tävling. Då slipper man sitta och räkna med miniräknare. Man lägger in de siffror ekipaget ska ha på varje moment så räknar programmet ut automatiskt slutsumman.

World Ranking
Alla officiella tävlingar som innehåller FIPO-grenar kan anslutas till FEIF World Ranking. På dessa tävlingar ställs speciella krav på domarbesättningen och en anslutningsavgift tas ut, läs mer om World Ranking på FEIFs hemsida och i Svenska tillägget. Kontakta SIFs kansli om ni vill ansluta er tävling.

Veterinära frågor
Jordbruksverkets hemsida finner du information om:
- Djurskydd vid tävling
- Transportregler
- Tävlingsveterinär

Veterinär på tävlingar: Svenska Islandshästförbundet genom Tävlingssektionen har beslutat som minimikrav att:

Sport&Gaedinga Nivå 1 och World Ranking
Alla hästar ska besiktigas innan deltagande.

Sport&Gaedinga Nivå 2-4
Hästar som deltar i P1 el P3 skall besiktigas, för övriga hästar föreligger inget krav.

Detta är Svenska Islandshästförbundets tolkning av Jordbruksverkets regler. Kontrollorgan för veterinära regler är Jordbruksverket, vilket betyder att veterinärens närvaro på tävlingar är ett ärende mellan tävlingsarrangör och Jordbruksverket. Uppnådda kvalgränser, antal domare och domarstatus m.m. regleras av SIF genom Tävlingssektionen. ”Felaktig” veterinärnärvaro påverkar alltså inte eventuella uppnådda kvalpoäng. Uppgifter för Gaedingatävlingar kommer inom kort.

Incheckning vid tävling
Vid incheckning ska ryttaren visa upp hästpass i original och hästen ska vara registrerad i Sverige. Utlandsägda hästar måste vara registrerade i sitt hemlands islandshästförbund anslutet till WorldFengur. Kom ihåg att kontrollera hästens ålder. Utöver passet ska ryttaren, vid officiella tävlingar, även visa vaccinationsintyg, ryttarförsäkran och ryttarlicens.

Regeländringar
Ändringar i Rules & Regulation annonseras på hemsidan

Varningslista
En varningslista sammanställs under säsongen med tävlingsrapporterna som underlag. Tävlingsarrangören ska tillhandahålla en uppdaterad varningslista vid tävlingstillfället. 

Tips till domarsekreterare
Det finns appar att använda för smartphone och Iphone för enklare poängberäkning. Du hittar Smartrider i Appstore och Icycalc till Android.

Tävlingsrapportering
Resultat från officiella tävlingar ska rapporteras in till SIFs kansli senast en vecka efter tävlingen. Detta görs antingen via IceTest eller via tävlingsrapporteringsmallen i Excel. I rapporten ska även namnen på dömande domare finnas med.
I samband med rapportering ska även "Tävlingsrapport nivå 1-3 tävling" skickas in ifylld av tävlingsledaren i samråd med huvuddomaren, denna blankett har ersatt huvuddomarrapport och finns i Blankettbanken.

Arrangera Nivå 1-tävlingar
För att få arrangera tävlingar på nivå 1 krävs en ansökan från arrangören. Speciella regler gäller för dessa tävlingar, information finns på ansökningsblanketterna (använd ansökan nationell tävling tills vidare) och i Svenska tillägget. Ansökan skickas till SIFs kansli senast den 30 augusti varje år. 

Tävlingsseminarium
Tävlingssektionen arrangerar ett tävlingsseminarium varje/vartannat år som läggs på hösten. Ett forum för arrangörer där diverse tävlingsfrågor tas upp, här finns även tillfälle för planering av kommande tävlingssäsong.

Blanketter
Alla blanketter finns samlade i Blankettbanken.

Uppdaterad: 11 APR 2018 14:44 Skribent: Mari Norberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info