Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Information från landslagsveterinär

Information från landslagsveterinären inför VM 2023

Landslaget kommer inför och under sommarens VM få hjälp och rådgivning av mig, veterinär Izabella Granswed, som bistått landslaget sedan 2017.

Veterinärens roll för er

Jag finns tillgänglig för att hjälpa till med frågor som rör hästarnas hälsa fram till och under mästerskapet. På mästerskapet finns jag tillgänglig dygnet runt som stöd och är redo att rycka ut om någon häst skulle bli sjuk, eller om det uppstår några övriga veterinära frågor.

Planering fram till VM

  • Precis som tidigare år önskar vi att landslagsaktuella hästar hälsokontrolleras under våren (i god tid innan mästerskapet). Vi har under åren som gått sedan detta infördes sett att det är en viktig förebyggande åtgärd för att lära känna hästarna bättre och ”hitta små saker i tid”. Vi kan på så vis försäkra oss om att vi skickar hästar som har fysiska förutsättningar för att klara av mästerskapet. Det viktiga är inte att hästen är utan anmärkning vid undersökning, utan att vi hinner hjälpa hästen i tid om ett problem uppmärksammas. Vi ska i möjligaste mån känna oss trygga med att uttagna hästar kommer till start och har de fysiska förutsättningarna som krävs för att kunna klara av en lång och tuff tävlingsvecka.
  • Hälsokontrollen är en stark uppmaning, men inte ett tvång. Skulle landslagsledningen stå i valet mellan två hästar där den ena gjort en hälsoundersökning och den andra inte, kommer hästen med utförd hälsokontroll få förtur, förutsatt att den bedöms vara i tävlingsmässigt skick.
  • Hälsokontroll kan göras på någon av Mälaren Hästkliniks kliniker (Stockholmsområdet) eller på HKF Hästklinik (Göteborg). Jag rekommenderar att hälsokontroll görs innan SM om du aspirerar på en plats i det slutliga laget. Har man samarbete med en hästveterinär på hemmaplan så kan man även göra hälsokontrollen där och journal skickas till mig per mejl. Kravet är att veterinären ska jobba med hältor/ortopedi till vardags. Journalen mejlas då till izabella@hastklinik.se
  • Hälsokontroll för landslagshästar är rabatterad med 50% från klinikernas ordinarie pris om det görs på Mälaren Hästklinik eller på HKF Hästklinik. För att boka tid på Mälaren Hästklinik, ring 08-592 540 10. För att boka tid på HKF Hästklinik, ring 010-490 28 00.
  • På Hälsokontroll bör följande saker ingå:

- Lyssna på hjärta & lungor & göra en allmän klinisk undersökning

- Se hästen i rörelse rakt fram i skritt & trav/tölt

- Longering åt båda håll i trav/tölt och helst galopp (gärna trav/tölt både mjukt och hårt underlag).

-Böjprov är inget krav men är en bra undersökning för att jämföra alla 4 benen och se hur hästen reagerar när benet lyfts upp/böjs.

- Översiktlig munkontroll i främre delen av munnen. Framför allt med fokus på eventuella sår i mungipor, insida kind och laner. Sår i munnen är som ni vet tyvärr vanligt förekommande och en riskfaktor för att inte få starta på ett VM. Eventuella sår måste hittas i tid och tas om hand/förebyggas och övervakas noga av er som ryttare.

- Extra kontroll utav karlleder för att leta mugg/sår/skav utav boots som också är något som vi under senaste mästerskapen haft problem med.

Resan

Separat information om resan och vilka dokument som krävs för att få transportera en häst ner i Europa kommer vid senare tillfälle skickas ut.

Vaccinationer

Hästarna ska vara vaccinerade enligt de internationella vaccinationsregler som gäller på mästerskap och world-ranking tävlingar (även SM).

Landslaget har trots senaste årens ivriga kontroller utav vaccinationer haft problem med felvaccinerade hästar/intyg som inte är korrekt ifyllda då vi ej fått tillgång till alla pass i tid.

Landslaget införde under 2019 KRAV på att hästens vaccinationsintyg ska kontrolleras utav mig redan INNAN uttagning till mästerskap. Detta innebär att du som aspirerar på plats i VM-laget ska skicka in framsidan + vaccinationssidorna i passet till mig SENAST den 2 juli 2023. Går bra att fota och skicka till izabella@hastklinik.se. Du kommer få ett svar utav mig som bekräftar att ditt mejl kommit fram. Observera att detta INTE betyder att jag redan kontrollerat ditt pass. Detta gör jag först i samband med uttagningen på aktuella hästar. Hästar där vaccinationsuppgifter inte inkommer i tid tas automatiskt bort från listan och antas vara icke-intresserade utav VM-plats.

Doping

På VM gäller FEI:s internationella dopingregler. Kom ihåg att du som ryttare är ensam ansvarig för vad din häst får i sig. Vi rekommenderar alla som aspirerar på VM-start att noggrant sätta sig in i de internationella dopingregler som finns. På inside.fei.org finns information samt en databas där man kan söka på substanser. Hästar kommer att dopingtestas under VM. Tänk igenom och kolla upp alla substanser som kommer i kontakt med hästen såsom liniment, flugspray, fodertillskott och diverse salvor. Det finns även en app man kan ladda ner i sin telefon där man kan söka på substanser

Kontakt med veterinär

Jag kommer att vara på plats under SM-veckan, vi kommer även ha en digital föreläsning om förberedelser inför mästerskapet. Denna föreläsning är obligatorisk för deltagare i landslaget. Datum för detta kommer skickas ut längre fram.

Kontakt med mig önskas i första hand per mejl, annars via telefon/sms och skriv att det gäller landslaget så ringer jag upp er om jag inte kan svara direkt.

Kontaktuppgifter till mig:

e-mail: izabella@hastklinik.se

Tel: 0739 24 02 43

Med hopp om ett bra tävlingsår, fina resultat och friska hästar!/Izabella

En bild

Publicerad: 2023-01-27

Senast uppdaterad: 2023-01-27

Författare: Malin Fredriksson

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se