Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Gæðingakeppni

Alla vill rida på en riktig Gæðingur!

Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gæðingur.
Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter samt stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas. Uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen.

Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt på passbanan. Poängen ges med två marginaler.

Regelverk för Gæðingakeppni Pdf, 450.2 kB.
Regelverk för GK-tölt Pdf, 98.6 kB.
Reglur um gæðingakeppni Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uttagningar

I uttagningarna rider man en och en i valfri gångartsföljd och varv. Ryttaren visar samtliga gångarter i sitt program. Man har även en extra sträcka på sig. Varvbyte är tillåtet en gång, ekipage i GDA (A-flokk) och GDY A-flokk får använda passbanan för att visa pass.

Tölt och pass dubbleras i GDA, liksom form under ryttare och vilja i både GDA och GDB.
I GDY A-flokk och GDY B-flokk (tidigare GDY) och GDC samt GDC1 är poängen x1 i alla moment. För barn och tonåringar bedöms istället sits och inverkningar.

Finaler

Om finaler erbjuds på tävlingen, får de som placerat sig 1-7 i uttagningen rida A-final. Placerade 8-15 får rida B-final. Vinnaren av B-finalen erbjuds att rida A-final.
I finalerna rider man på speakerns kommando och poänggivning sker efter att varje moment är avslutat. Alla gångarter förutom pass rids i båda varven och alla finaler startar i vänster varv. Varje moment i finalerna börjar i vänster varv enligt tradition från Island.
I GDA och GDB vinner hästen priset. Om samma ryttare har fler hästar i dessa klasser kan annan ryttare rida hästen i final, detta anmäler man till sekretariatet efter avslutad uttagning.

I GDY A-flokk , GDY B-flokk, GDT och GDK vinner ryttaren priset. I GDC och GDC1 vinner ekipaget priset. I barn och ungdomsklasserna kan man ej byta ryttare i finalerna.


Grenar

GDA (A-flokk)
Ekipagen visar valfritt tempo tölt, trav, skritt, galopp och pass i valfri ordning. Långsidorna bedöms och passbanan är tillåten att använda. Vilja och form under ryttare bedöms och poängsätts dubbelt såsom tölt och pass. Ekipagen rider en och en och hela visningen tas i beaktning för poänggivning i Vilja och Form. Spö är ej tillåtet.

GDB (B-flokk)
Ekipagen visar långsam tölt, ökad tölt, trav, skritt och galopp i valfri ordning. Långsidorna bedöms. Vilja och Form under ryttare bedöms och väger dubbelt. Ekipagen rider en och en och hela visningen tas i beaktning för poänggivning i Vilja och Form. Spö är ej tillåtet.

GDC (C-flokk)
Ekipagen visar tölt och/eller trav, skritt och galopp. Vilja och Form under ryttare bedöms och väger enkelt. I GDC1 visar ekipagen skritt tölt och trav, ej galopp. Vilja och Form under ryttare bedöms och väger enkelt.
Dessa grenar är tänkt att vara för de som vill prova på Gæðingakeppni eller för unga hästar. Ekipagen rider en och en. Startar man i GDC eller GDC1 kan man ej på samma tävling starta i GDA eller GDB. Spö är tillåtet.

GDY A-flokk (18-21år)
Ekipagen visar valfritt tempo tölt, trav, skritt, galopp och pass i valfri ordning. Denna gren rids som GDA, vilket betyder att passbanan är tillåten att använda. Alla moment poängsätts enkelt. Ekipagen rider en och en och hela visningen tas i beaktning för poänggivning i Vilja och Form. Spö är ej tillåtet.

GDY B-flokk (Tidigare GDY) (18-21år)
Ekipagen visar kort tölt, ökad tölt, trav, skritt och galopp i valfri ordning. Alla moment poängsätts enkelt.Ekipagen rider en och en och hela visningen tas i beaktning för poänggivning i Vilja och Form. Spö är ej tillåtet.

GDT Tonårsklass (14-17år)
Ekipagen visar kort tölt, trav, skritt, galopp samt antingen ökad trav eller tölt. Sits och inverkningar bedöms. Ekipagen rider en och en och hela visningen tas i beaktning för poänggivning i Sits och Inverkan. Spö är tillåtet.

GDK Barnklass (barn till och med 13år)
Ekipagen visar tölt och/eller trav, skritt och galopp. Sits och inverkningar bedöms för varje gångart. Ekipagen rider en och en och hela visningen tas i beaktning för poänggivning i Sits och Inverkan. Spö är tillåtet.

Ålder gäller kalenderår. Kutym är att man ställer upp i den klass där man åldersmässigt befinner sig under den förutsättning att den erbjuds på tävlingen.

Hitta tävlingar
Alla Gæðingakeppni-tävlingar hittar du i tävlingskalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på IndTA.

En bild

Publicerad: 2023-01-18

Senast uppdaterad: 2023-07-11

Författare: Malin Fredriksson

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583