Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Fritidssektionen har utbildat fem UAS-piloter

Under 2023 fick SIFs Fritidssektion medel från Svenskt Friluftsliv under samlingsnamnet Ridutmaningen 2023, med huvudsyftet att öppna upp förbundets organisation och verksamhet för alla som är intresserade av ett liv fyllt av hästar och naturupplevelser. Inom Ridutmaningen rymdes en rad olika delprojekt där Drönarprojektet var en del. Målet med projektet var att med hjälp av drönare kunna dokumentera sektionens projekt och aktiviteter runt om i landet från ett helt nytt perspektiv. Man kan även använda drönare för att exempelvis söka nya ridleder och liknande. 

Intresseanmälan till utbildningen var öppen för alla förbundets medlemmar och sektionen hade målet att få en god geografisk spridning på de personer som skulle genomgå den och nu har man en pilot i Skåne, två i Västsverige, en i Stockholm och en i Jämtland. Via projektmedel kunde Fritidssektionen dessutom köpa in tre drönare som nu finns utplacerade hos piloterna.

I helgen slutförde fem personer utbildningen till UAS-pilot (Unmanned Aerial System), dvs drönarpilot, under en heldag i Göteborg med Fredrik från QuadFoto. I höstas genomgick alla deltagare en digital teoridel och den avslutande delen var fokuserad på de praktiska momenten. Dagen startade med teoretiska genomgångar av checklistor inför flygning, testflygningar i simulator och avslutades sedan med flygning utomhus med två olika modeller av drönare. Piloterna får nu operera drönare inom klassen C0 (dvs med en vikt upp till 250 gram) i den öppna kategorin. Efter genomfört teoriprov hos Transportstyrelsen kommer de få sitt drönarkort utfärdat och får då flyga drönare med en vikt på upp till 25 kilo.

 

Foto: Johan Andersson

Foto: Johan Andersson

Publicerad: 2024-01-29

Senast uppdaterad: 2024-01-29

Författare: Jannike Moström

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583