Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Tävlingsändringar till förmån för vänsterhänta

Som en del i vårt utvecklingsarbete har vi identifierat just vänsterhänta som en missgynnad grupp. Därför gör vi nu om i tävlingsreglementen inför tävlingssäsongen 2024.

Rent praktiskt innebär det till exempel att man kommer att starta alla GK-finaler i höger varv istället för vänster varv. I sportgrenarna kommer vi införa vetorätt för vänsterhänta i collecting ring att välja vilket varv finalen ska ridas i. Detta kommer innebära extra stort ansvar för funktionärerna i just collecting ring att se till att bevaka de vänsterhäntas rättigheter och självklart kommer vi skapa särskilda utbildningar för detta. Man kommer också behöva ange vid anmälan om man är höger- eller vänsterhänt. I eftermiddag kommer det uppdaterade reglementet i sin helhet ut på vår hemsida.

Vi kommer samtidigt att se över tillgängligheten för inridning på banan och kommer att komma ut med rekommendationer inom kort för vad vi anser är den optimala placeringen för öppningen, till förmån för vänsterhänta. Vi vet att det kommer att innebära ombyggnationer på flera banor, men vi vet samtidigt att våra medlemmar och föreningar är lika måna om inkludering som vi på förbundet är.

Detta passar även väl i tiden för vårt anläggningsprojekt som drar igång under 2024, där vi kommer att kartlägga alla islandshästanläggningar i landet. I projektet vill vi också ta fram riktlinjer och råd för hur man kan bygga om och förbättra sina banor, samt hur man kan söka finansiering av detta. "Självklart kommer förbättringsmöjligheterna för just vänsterhänta särkilt lyftas inom ramen för projektet", säger projektledare Lisa Komét.


En vänsterhand formar ett halvt hjärta med ett hästhuvud som andra halvan.

Publicerad: 2024-04-01

Senast uppdaterad: 2024-03-31

Författare: Lisa Komét

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583