Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Det ska vara roligt att tävla

Det ska vara roligt att tävla – Det är nog alla överens om. Kopplat till det kommer Riksidrottsförbundet under våren ha fokus på barn och ungdomars tävlande och vi är självklart inte sena att hänga på.

På Riksidrottsförbundets hemsida Länk till annan webbplats. kan ni läsa mer och se filmer på ämnet. Malin Träff, som är riksidrottsförbundets talesperson för barn- och ungdomsidrott beskriver tävlingsmomentet som viktigt för många barn och ungdomar, oavsett ålder och idrott. Det handlar om känslor som att använda kroppen, att utmanas och att uppleva spänning tillsammans med andra. Allt detta stämmer såklart in på tävlande inom islandshästsporten, dessutom med den extra dimensionen att man gör det tillsammans med en annan levande varelse, hästen!

Vi har träffat Molly Öberg, 13 år, som rider för Dyggur Islandshästförening. Just nu tävlar hon tillsammans med sin häst Svali som hon haft i två och ett halvt år. Hon red sin första tävling när hon var 8 år gammal och beskriver med inlevelse att hon var iförd en blå kavaj med en rosa säkerhetsväst över. Tävlingen var en inomhustävling med sin förra häst som var en riktigt trygg, lite äldre häst.

Molly tycker att det roligaste med att tävla är att få visa upp sig med sin häst. Det är kul att vinna, men det är inte viktigast. En tävling hon minns speciellt är den senaste, som faktiskt var förra helgen på Stenholmen. Hon tävlade i en klass i Gæðingakeppni. Det speciella med dagen var att det var extremt blåsigt, upp till 22 m/s. ”Men min häst var jätteduktig! Han var helt lugn och vi red på personbästa”, berättar Molly.

När Molly hör ordet ”tävla” tänker hon på att man träffar mycket folk och får visa upp hur långt man kommit med sin häst. Man umgås med sin häst och har kul tillsammans. Hon fortsätter berätta att hon tävlar i både Sport och Gæðingakeppni, och att hon tycker bäst om grenar där hon själv får komponera sitt program och bestämma ordningen på gångarterna. Hennes favoritgrenar är V1 och GDK.

Det finns många parametrar kring tävlingsmomentet och det är olika före, under och efter tävling. Molly berättar att hon inte är jättenervös innan, hon gillar att planera och fundera på upplägget dagarna innan. Väl på tävlingen kan hon bli nervös medan hon väntar på att börja rida, men så fort hon sitter upp och får mer kontroll så släpper nervositeten. Hon säger glatt att hennes mamma är mer nervös när hon tävlar än vad hon själv är.

När hon rider in på banan tänker hon på att hon behöver vara lugn för Svalis skull och ha koll på honom. Hon behöver kunna fortsätta tänka för att prestationen ska bli så bra som möjligt. När hon skrittar kan hon till exempel se de som finns runt omkring och tittar på och hejar, vilket känns roligt. Men hon koncentrerar sig så mycket på sin uppgift i andra moment så att publiken försvinner lite. Svali är erfaren och vet när han ska göra vad på banan. Men om hon byter plats i sitt program, eller provar en ny gren där momenten kommer i en annan ordning, så märker hon att hon måste vara mer fokuserad på honom eftersom han undrar lite vad som händer. ”Han gillar de lite snabbare momenten”, säger Molly och fnissar till.

Efter tävlingsmomentet är färdigt berättar Molly att hon kan andas ut, men också utvärdera hur det har gått. Vissa delar är man mer nöjd med, och har det hänt något, som att man fått fel galopp till exempel, så får man fundera på det. Det bästa är att det alltid kommer en ny chans på en annan tävling. Mollys tips till andra barn och ungdomar som funderar på att ge sig ut och tävla är att bara testa! Det är en kul erfarenhet och inget händer om det inte går bra. Det kommer nya chanser och man hinner träna mer till nästa gång.

När vi frågar Molly om hur stämningen är på tävlingsplatsen och hur det är att träffa sina konkurrenter säger hon klokt: ”Jag försöker tänka att de är medtävlande och inte motståndare”. Hon säger att man hälsar på varandra och önskar varandra lycka till, och att man blir glad för varandra när det går bra. Avslutningsvis berättar Molly att hennes mål framåt med ridningen är att fortsätta utvecklas.

Vi hoppas att Molly kan inspirera fler barn och unga att våga tävla och också inspirera vuxna att fokusera på vad i tävlingsmomenten som faktiskt är det barn tycker är roligast och viktigast.


Ett kollage av en flicka med sin häst.

Publicerad: 2024-04-17

Senast uppdaterad: 2024-04-16

Författare: Lisa Komét

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583