Hoppa till sidans innehåll

FRITID


SIFs Fritidssektions grundidé är att, främja och stödja en bred verksamhet i lokalföreningarna som kan tillgodose alla medlemmars intressen.
Fokus ska ligga på god stämning, omsorg om hästen och möjlighet att delta utifrån sin nivå och efter sina förutsättningar. Vår utgångspunkt är islandshästens fantastiska förmåga att ge oss motion, social samvaro och naturupplevelser.
Vi vet att vistelse i naturen har stor, positiv påverkan på välbefinnandet och vi vill möjliggöra för alla att erfara detta på ett tryggt och ansvarsfullt sätt. Det är anledningen till att vi återkommande vill utbilda våra medlemmar i allemansrätt, trafikvett och inte minst hur vi kan använda naturen som en träningsplats för både oss själva och våra hästar. Att vi delar intresset för vistelsen i naturen med andra grupper i samhället är positivt. Något vi vill, kan och bör dra nytta av.

Svenska Islandshästförbundet samarbetar med Svenskt Friluftsliv för att förstärka ridning och Islandshästen som en bra fritidssysselsättning där du som ryttare har en fantastiskt möjlighet att komma ut i naturen, få motion, friskvård, hälsa och en härlig gemenskap.

Nedan följer lite konkreta tips att tänka på för dig som kanske är ny, eller bara behöver inspiration för att utnyttja den härliga resurs som naturen är för träning av både dig och hästen.

Foto:Kajsa Andersson

 

Genomtänkt och kul träning i skogen

För att du som fritidsryttare ska få en häst som håller länge och är trevlig att rida varje dag är det bra att mellan verven byta ut sin vanliga mysrunda mot roliga träningspass. Allt för att hästen ska bli smidigare, starkare, lydigare och bättre balanserad. Du behöver ingen avancerad ridbana, ovalbana eller special-instruktör för att jobba med din häst, även om det självklart också är bra om det finns. Använd det ni har i er närhet och låt kreativiteten ta er framåt. 

Använd träd eller större stenar som lämpliga koner att göra volter runt, rida slalom eller gör en halt vid varje “kon” så att du får en naturlig anledning att bromsa och sen en igångsättning. Om du rider på en asfalterad väg med brevlådor kan du använda dessa som markering att stanna och sen sätta igång. Allt för att din häst ska svara lydigt. Hästen har 4 signaler som den ska förstå, broms, gas, flytta höger, flytta vänster och olika högt tryck gör att den kommer i rätt hastighet/gångart av broms, gas eller sväng. 

Om du har en lång transportsträcka på ett hårdare underlag (och utan tung trafik) kan du göra serpentiner över vägen. Har du och din häst kommit lite längre i er utbildning kan ni jobba med skänkelvikning från vägrenen till mitten, rakt fram några meter och sen flytta ut till andra vägrenen, rakt fram och sen tillbaka samma väg igen. 

Ha ni lyckan att ha en backe i närheten att jobba i så använd den. Flitigt. Se till så att hästen trampar på uppåt och får igång sina bakben. När bakbenen aktiveras kommer hästens naturliga rörlighet igång och ryggen börjar jobba och halsen börjar jobba. Det är bara fördelar att fokusera på bakbenen, hellre än var hästen har sitt huvud. Form och lösgjordhet kommer när ni är redo och har hittat styrka och balans.

Gör det lätt för hästen att göra rätt
Om du jobbar med din häst på ett positivt sätt så blir hela er gemensamma tid tillsammans lite lättare. Kanske kommer ni någon gång att missförstå varandra, en av er är otydlig och ni får backa och börja om på en nivå där ni kan mötas. Så får man jobba tillsammans hela tiden, lite fram, stanna upp och sen lite fram igen, eller backa ett steg. Det är helt naturligt eftersom hästar är levande djur och dessutom flyktdjur som springer iväg från det som är jobbigt. Gör det lätt för din häst att förstå dig. Att jobba med hästen och känna sig besviken eller frustrerad gör inte att din häst förstår dig bättre. Tyvärr. För ert gemensamma samspel är det bättre att backa ett steg och börja om än att bara köra vidare utan att ha hittat balansen och förståelsen där ni är precis just nu. 

För att få det roligt tillsammans så ska ni sätta upp realistiska mål för just er. Hitta en träningsmetod som passar just era behov, er tid och de mål ni vill nå. Det viktigaste är att du och din häst hittar ett bra sätt där ni förstår varandra, där ni utvecklar gångarter, balans och samspelet mellan ryttare och häst. Där du och din häst förstår varandra från att du hämtar i hagen, sköter om, rider och till att du släpper ut din vän i hagen igen. 

Hur mycket och i all välmening det än är att många i din omgivning vill dela med sig tankar, tips och tricks som ska hjälpa dig med din häst. Så kom ihåg, lyssna bara så mycket som du kan ta till dig och förstår. Det kan blir lite motsatt effekt och stressande för dig med alla goda råd som tillsammans blir en smula motstridiga eftersom det är just goda råd och ingenting annat. Bättre att du och din häst hittar ert sätt i er takt. Det blir ofta mycket rätt och sen några saker som ni behöver jobba på. Och om du har lust och möjlighet tar du hjälp av en av alla de fantastiskt välutbildade instruktörer som finns över hela landet. Det finns garanterat en person som vill och kan hjälpa dig på ett pedagogiskt och kunnigt sätt som stärker samspelet mellan dig och din häst. Om du vill. Lycka till! 

  

 

Rida på långtur
Islandshästens signum. Att rida på långtur i vidsträckt natur och bara få njuta av omgivningen, naturen, luften och vädret som då helst ska vara regnfritt även om en regnskur också går bra om man bara är rätt klädd. 

Lite beroende av hur lång tur du planerar så behövs olika förutsättningar. Ska du göra en längre tur och följa med på en arrangerad resa så kommer du säkerligen att få en lista med saker du ska tänka på och ta med dig. Allt för att bra utrustning och noggrann planering gör turen både lättare och roligare. 

Planerar du en egen längre tur så behöver du först se till så att din häst är i kondition för en längre tur med dig och packning på ryggen. Att ni har en utrustning som håller för en längre tur både för dig och hästen. Är ni i form så är det bara till att börja studera kartan. Det finns orienteringskartor som fungerar utmärkt att följa för att planera ridvägen i trevliga miljöer och med lämpliga platser att stanna på för övernattning. 

Hästen behöver någon form av hage på natten, den behöver vatten och foder. Du behöver utrustning och kunskap för att kunna slå på en tappsko om du är på en längre tur. Kom även ihåg insektsmedel och sårbehandling om hästen skulle göra sig illa. 

Du som ryttare behöver bra vindskydd, övernattningsutrustning, friluftskläder för alla väder, bekväma skor, trangiakök, mat mm 

För att hitta utrustningslistor rekommenderas att söka vidare på tex scouternas hemsidor eller ring någon av Islandshästföretagen som arrangerar långturer. 

För att få aktuell information om väder, vindförhållanden, naturförhållanden, lokala regler utöver allemansrätten gå in på respektive kommuns hemsida, länsstyrelsens hemsida, väder-appar osv för att hålla dig uppdaterad och inte hamna i oförutsedda händelser som kan skapa problem för dig och din häst. 

Ha en trevlig tur! 

 

Uppdaterad: 11 DEC 2017 15:00 Skribent: Mari Norberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Islandshästförbundet
Alsnögatan 11
116 42 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4622045250
E-post: svenska@icelandichor...

Se all info