Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Ungdomsledarkurs-ULK 1

Vill du träffa andra islandshästintresserade ungdomar och lära dig mer om bland annat leda barn och unga, SIF och islandshästen? Då är ULK Island något för dig!

Ungdomsledarkursen (ULK) är en ledarutbildning som vänder sig till dig som vill vara med och stödja barn och ungdomsverksamhet i din förening. Kanske vill du leda teoriundervisning, arrangera tävlingar, ordna roliga helgaktiviteter, vara lagledare eller något helt annat som du brinner för.

Om ULK

SIFs ULK-kurser har funnits sedan 2010 och hittills har ca 170 st ungdomar gått kursen. ULK-Island utvecklades i samverkan med Svenska Ridsportförbundet och följer till stora delar samma upplägg. Kursen består av fyra utbildningsdagar som är fördelade på tre tillfällen, ett digitalt uppstartstillfälle, två och en halv dag fysisk träff och en avslutande digital träff. Mellan träff 2 och 3 ska man genomföra en aktivitet för barn och ungdomar i sin lokalförening. Alla som är minst 15 år och medlem i en av SIF:s lokalklubbsföreningar är välkomna att gå kursen.

Kärnan i ULK är fokus på ledarskapet för barn och unga. Ungdomsledarkursen ger dig också generella ledarkompetenser som är användbara även i andra sammanhang, utanför stallet.

Som utbildad ULK:are är du en stor tillgång i din lokalförenings barn- och ungdomsverksamhet. Därför är det vanligt att lokalföreningarna betalar för utbildningen, och vi uppmanar er som är intresserade att direkt ta kontakt med er lokalförening. Varje förening får en ”Trygg i stallet” låda med sig hem, ett fantastiskt bra material för barn och ungdomsaktiviteter i sin förening.

Syfte och kursmål

Ungdomsledarkursen syftar till att deltagarna ska

·       utveckla förmågan att kommunicera och samarbeta för att möta och leda människor

·       få insikt och förståelse för SIFs värdegrund och ledstjärnor och vad SIFs medlemskap i Riksidrottsförbundet innebär

·       få grundläggande kunskaper i pedagogik, metodik och ledarskap

·       träna på att planera och genomföra en lektion för barn i stallet

·       få insikt i hur du kan skapa anpassade aktiviteter utifrån individers olika förutsättningar

·       utveckla färdigheter i att planera, genomföra och utvärdera aktiviteter – utifrån ett säkerhetsperspektiv

·       utveckla en medvetenhet om vikten av att vara en bra förebild inom ridsporten

·         ge deltagarna grundläggande kunskaper om hur SIF är organiserat och hur ungdomsverksamheten bedrivs internationellt och nationellt, t ex FEIF Youth Cup och Lag SM

·         ge deltagarna grundläggande kunskaper om gångartslära, islandshästens historia och hur avelsbedömning och tävling med islandshäst genomförs

Anmälan, datum och kostnader

Digital Del 1: 20 september kl 18:00 – 20:30 Presentation av alla deltagare och genomgång av kursinnehållet. Ni kommer att få en länk till den digitala träffen med ert välkomstbrev vid bekräftad antagning.

Fysisk träff vid Wången Del 2: Start kl 15:00 29 september, avslut ca kl 15:00 1 oktober. Vid den här träffen kommer vi att träna på praktisk undervisning av barn i stallet och i ridning. Vi kommer också prata om SIFs ungdomsverksamhet och se clinics med studenter och lärare vid Wången.

Mellan träff 2 och 3 ska deltagarna hålla en barn- och/eller ungdomsaktivitet i samverkan med sin lokalförening.

Digital Del 3: 7 november kl 18:00 – 21:00. Presentation av aktivitet som deltagarna hållit i sin lokalförening.

För godkänt deltagande på kursen krävs närvaro hela kurstiden och aktivt deltagande vid alla tre kurstillfällena samt genomförd aktivitet mellan tillfälle 2 och 3.

Kursen kostar 3500 kr. I detta ingår kost och logi och en jacka med tryck ”Ungdomsledare Island” och SIFs logga samt utbildningsmaterial som du kommer att ha stor nytta av när du t ex arrangerar en aktivitet i din lokalförening! Utbildare är Ulrika Backan, gästföreläsare kommer att förekomma.

För att anmäla dig fyller du i följande länk. Sista dag för anmälan är 15 september. Antalet platser är begränsade och först till kvarn gäller. Om antalet sökande överskrider antalet kursplatser så tillämpas kölista.

Anmälan till ULK - Ungdomsledarkurs (office.com) Länk till annan webbplats.

Anmälan är bindande och SIFs allmänna villkor gäller.
Allmänna villkor | Svenska Islandshästförbundet (icelandichorse.se) Länk till annan webbplats.

Vi hjälper till med hämtning vid tåg eller buss. När du blivit antagen till kursen så kommer du att bli inbjuden till en Facebooksida där all information kommer att finnas och där du sedan kan skriva vilka tider du behöver hämtning.

Har du frågor så kontakta Kansliet mail: svenska@icelandichorse.se

Välkommen med din anmälan!

SIFs ungdomssektion och utbildningssektion i samverkan
Hästnäringens Ungdomssatsning, HUS, finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) genom totalisatoravtalet mellan staten och trav-/galoppsporten. Av HNS ekonomiska medel avsätts varje år ett belopp för ungdomsprojekt inom ridsport, trav, galopp, avel, islands- och brukshästar.

 

flicka och häst i sommarhage

Text

Publicerad: 2023-08-04

Senast uppdaterad: 2023-08-04

Författare: Jannike Moström

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583