Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Bilda lokalförening

Vill ni bilda en lokalförening eller har ni en befintlig förening och vill bli medlemmar i Svenska Islandshästförbundet? Välkommen in i vår gemenskap!

 

Här har vi samlat matnyttig information om hur det går till att bilda en lokalförening, men du hittar även en hel del grundläggande föreningskunskap här.

Det är viktigt att läsa SIFs stadgar innan man startar processen. Under §13 finns information om medlemskap och i §6 och §7 kan man läsa mer om möjligheten att påverka förbundets verksamhet. Du hittar SIFs stadgar på hemsidan.

 

Bilda en lokalförening och bli medlem i SIF

Gör så här:

 1. Läs på RFs sida om att bilda förening. Länk till RF, öppnas i nytt fönster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 2. Kalla till ett möte där ni enas kring lokalföreningens stadgar (de "regler" som styr föreningen), använd gärna SIFs stadgemall för nya lokalföreningar. Word, 80.2 kB, öppnas i nytt fönster.Utse även en styrelse.

 3. Ansök om organisationsnummer hos Skatteverket.

 4. Fyll i formuläret Ansökan om medlemskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på RFs webbplats, välj Svenska Islandshästförbundet i listrutan Välj förbund. I formuläret behöver följande dokument laddas upp:

  – protokoll från bildandemötet,

  – kopia på lokalföreningens stadgar,

  – om ni inte har fått organisationsnummer, bifoga en kopia på ansökan som skickades till Skatteverket.

Lokalföreningens namn

SIF har några kriterier för utformningen av lokalföreningens namn. Det finns även krav från RF när det gäller namnet. Läs mer här, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Minst en del av föreningens namn måste ha isländskt ursprung. Några exempel på befintliga föreningar är Gandur, Frigg och Nordur.
 • Namnet får inte innehålla någon variant av orden svenska eller Sverige.
 • Namnet får inte kunna förväxlas med en till SIF redan ansluten lokalförening.
 • Namnet måste innehålla ordet "förening", "sällskap" eller "klubb".
 • Namnet får innehålla information om speciell inriktning på föreningen, t ex passförening eller gæðingaförening.

Så här hanteras er ansökan

När ansökan har skickats in via RFs webbplats enligt ovan, så tittar förbundsstyrelsen på den och man börjar med att kontakta det distriktsförbund (SDF) som er lokalförening kommer tillhöra. Godkänns föreningens ansökan skickas den vidare till Riksidrottsförbundet för ett slutligt godkännande. Därefter tilldelas lokalföreningen ett unikt föreningsnummer i IdrottOnline.

Godkänt medlemskap

Grattis, nu är lokalföreningen medlem i Svenska Islandshästförbundet!

Medlemskapet betyder ett antal medlemsförmåner. Det enda ni behöver göra är att följa RF:s normalstadgar Länk till annan webbplats.och de bestämmelser som SIF och våra specialdistriktsförbund (SDF) har fastställt som t ex att:

 • betala årlig medlems-/årsavgift till förbundet,
 • varje år skicka in årsmötesprotokoll och resultat- och balansräkning till förbundet för lagring på central lagringsyta,
 • på efterfrågan från RF skicka in efterfrågad dokumentation,
 • följa förbundets värdegrund, Code of Conduct och gällande policys och reglementen.

Välkommen in i gemenskapen och kraften som ett växande förbund innebär!

Bankkonto

När föreningen är bildad behöver ni öppna ett bankkonto, samt skaffa ett bankgiro eller plusgiro. Ni får självklart själva välja vilken bank ni vill använda, men kolla gärna med ett par olika och se vad de kan erbjuda er. Som exempel kan ni kika på Swedbanks erbjudande Länk till annan webbplats. till idrotten här.

För att öppna ett konto hos en bank så krävs en del olika dokument. De vanligaste är:

 • Föreningens stadgar
 • Senaste årsmötesprotokollet (eller som nystartad förening det protokoll där ni har valt era firmatecknare). Tänk på att firmatecknarnas hela namn och personnummer behöver stå med i protokollet för att det ska vara godkänt av banken. Firmatecknarna behöver även kunna visa sin legitimation på banken.

Inte alla banker godkänner handlingar som är digitalt signerade, så se till att ni har tillgång till signerade protokoll i pappersformat för säkerhets skull. Vid ändringar i föreningens styrelse ska nya protokoll lämnas in till banken.

Mer information

Riksidrottsförbundets webbsida om att bilda förening, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatteverket www.skatteverket.se, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatteregler för idrottsföreningar Klara! Färdiga! Gå!, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två flickor och en häst

Foto: Therese Sandahl

Publicerad: 2023-08-31

Senast uppdaterad: 2023-08-31

Författare: Jenny Werneholm

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583