Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Tränare

Inom Svenska Islandshästförbundets utbildningssystem för tränare finns möjlighet att avlägga yrkesprov som Unghästtränare och Tränare 1 för islandshäst.

Förberedande unghästtränarkurs

SIF anordnar årligen en förberedande kurs för dig som funderar på att utbilda dig till unghästtränare.

Lärare är Helen Blom och kursen hålls Västerboda, norr om Uppsala. Kursen innehåller både teoretisk och praktisk undervisning men du som kursdeltagare behöver inte ta med någon häst.

Pris ca 1300kr-1800kr/person beroende på antal deltagare. Antalet deltagare är max 12 st. Anmälningslänk till kommande kurs hösten 2024 alternativt våren 2025 kommer att finnas här.

Unghästtränare
Unghästtränar provet är ett yrkesprov i unghästhantering. Momenten som ingår i examinationen ska säkerställa att du har god kompetens att utbilda unghästar på grundnivå på ett yrkesmässigt sätt.

Minimiålder: 20 år.

Förkunskapskrav:

  • Goda dokumenterade ridkunskaper
  • Stor dokumenterad erfarenhet och kunskap om unghästhantering
  • Diplomerad Hästskötare
  • Ridteori 1
  • Hippologi 1

Examination
Aspiranten ska visa upp tre oinridna unghästar vid en första besiktning. Utbilda dessa under en två månadersperiod för att sedan visa upp dem inridna för två examinatorer under en dag i hästarnas invanda miljö. Vid examinationstillfället görs en bedömning av hästarnas ridbarhet och utbildningsståndpunkt vilket ligger till grund för en eventuell diplomering.

Delmoment
Kurserna Hovvård, Introduktion till Islandshästavel och Avelsvisningskurs är delmoment för Diplomering.

Kostnad
Kostnad för Unghästtränareprov för islandshäst är 35 000 kronor. I priset ingår anmälningsavgift, examinatorns besiktning av unghästarna, examinationen (två examinatorer) samt resekostnader för examinatorerna.

Tränare 1
Tränare 1 är ett yrkesprov i utbildning och träning av islandshästar. Momenten som ingår i examinationen ska säkerställa att du har god kompetens att utbilda hästar på ett yrkesmässigt sätt.

Minimiålder: 25 år

Förkunskapskrav:

  • Diplomerad C tränare/ Unghästtränare
  • Yrkesverksam minst tre år efter C-tränare/Unghästränar examination
  • Visat tre eller flerhästar på avelsvisning med minst poäng 7,5 för ridegenskaper. Minst en av dessa hästar ska vara fem gångare med minst 7,5 för pass.
  • Hippologi 2

Examination
Vid examinationstillfället visar aspiranten upp tre hästar som har utbildats under ca 8 veckor efter individuell träningsplan för den uppvisade hästen. En analys av de hästar som ingår i provet ska presenteras.

Delmoment
Kursen Ridteori 2 ingår som ett delmoment i provet.

Kostnad
Kostnad för Tränare 1 för islandshäst är: 40 000 kronor.
I priset ingår anmälningsavgift, examinatorns besiktning av unghästarna, examinationen (två examinatorer) samt resekostnader för examinatorerna.

 

En bild

Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2024-05-09

Författare: Malin Fredriksson

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583