Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Hästvälfärd

Svenska Islandshästförbundets ambition är att i alla avseenden verka för en god hästvälfärd och hästhållning med fokus på att såväl hästens fysiska som mentala behov ska tillgodoses.

Vårt gemensamma ansvar
Att ha ansvaret för en häst är roligt, men förpliktigar också till att se till att hästen mår bra och man har rätt kunskap om vad som är viktigt för hästens behov. Det är vårt gemensamma ansvar att behandla våra hästar med respekt och alltid vara lyhörda för deras absolut bästa. Hästens välfärd ska alltid sättas främst i allt vi gör inom vår sport. Det är allas vårt ansvar, oavsett nivå, att se till att kunskapen om god, säker och hållbar hästhållning samt träningsmetoder genomsyrar islandshästsporten. Vi behöver också hålla oss uppdaterade för ny kunskap inom området. Detta bör vara normgivande vid all form av ridning, träning och hantering av hästar.

Hästvälfärd
Hästvälfärd är ett samlingsbegrepp som omfattar hästens upplevelse och reaktioner på det som sker runtomkring den i dess närmiljö. Det som påverkar hästens välfärd är bland annat hästhållningen i form av utfodring, miljö, fysisk och psykisk hälsa, social kontakt med andra hästar och relationen till oss människor samt typ av träningsmetoder och utrustning som används.

Alla hästar är individer med olika personlighet, temperament, bakgrund och erfarenheter som kan påverka deras välfärd i olika situationer. För att du som hästägare/skötare ska kunna se till att din häst lever ett så bra liv som möjligt är det viktigt att lära känna din häst och har koll på några olika faktorer. God hästvälfärd innebär att hästens naturliga behov uppfylls så att den mår bra mentalt och fysiskt.

Tävlingsregler och uppförandekod
Våra tävlingsregler och uppförandekod Code of Ethics and Code of Conduct finns till för att säkra djurskyddet vid t.ex. tävling och göra dem så rättvisa som möjligt för både hästar och människor.

Internationellt samarbete
Svenska Islandshästförbundet är medlem i International Federation of Icelandic Horse Associations (FEIF). Förbundet följer FEIF:s riktlinjer och den internationella utvecklingen inom området. Läs mer om FEIF:s arbete HÄR Länk till annan webbplats..

Nationellt samarbete
Svenska Islandshästförbundet deltar i det nationella nätverket Hästnäringens representationsråd Länk till annan webbplats. (HRR) som samordnas av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Rådet för samverkan samlar tolv av de nationella aktörerna inom svensk hästsektor för dialog kring gemensamma frågor. SIF är även delaktig i HNS Djurvälfärdskommittén Länk till annan webbplats..

En bild

Fotograf: Sabina Anderberg

Publicerad: 2022-12-30

Senast uppdaterad: 2024-06-11

Författare: Malin Fredriksson

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583