Antidoping & Medicinsk dispens
SIF arbetar med:
• Att informera om en dopingfri verksamhet inom SIF och anslutna föreningar
• Att ha information på vår hemsida om dopingregler för ryttare och antidoping med länkar till Antidoping Sverige www.antidoping.se Länk till annan webbplats.
• Att implementera dopingreglerna i våra tävlingsregler
• Att implementera dopingreglerna i våra utbildningar
• Att ha en fastställd hantering av läkemedel och kosttillskott i landslagsverksamheten
• Att använda ”Vaccinera klubben mot doping” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som utbildningsupplägg för våra lokalföreningar
• Att använda e-utbildningen “Ren Vinnare” Länk till annan webbplats. för utbildning av aktiva och ledare
Medicinsk dispens
Reglerna om medicinsk dispens har tillkommit för att idrottsutövare, som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel eller metoder, ska kunna utöva sin idrott. I Svenska Islandshästförbundet klassas de idrottsutövare uttagen till/representerat svenskt seniorlandslag som nationell idrottsutövare. För andra idrottsutövare gäller reglen att man kan söka medicinsk dispens i efterhand. Vet du med dig att du satsar på en plats i landslaget är det dock rätt att du söker dispens i förhand om du är senior. Det betyder att om man är uttagen senior i landslaget under 2024 så behöver man söka medicinsk dispens innan tävling. Är man däremot Junior eller YR så behöver man ej dispens.
Medicinsk dispens kan beviljas om samtliga punkter är uppfyllda:
- Om den förbjudna substansen eller metoden ifråga är nödvändig för att behandla ett diagnostiserat medicinskt tillstånd som stöds av relevant klinisk bevisning.
- Om användningen av den förbjudna substansen eller metoden inte ger ytterligare prestationsförbättringar utan möjliggör att idrottsutövaren återgår till sitt normala hälsotillstånd.
- Om den förbjudna substansen eller metoden utgör en lämplig behandling av det medicinska tillståndet och ett annat rimligt, tillåtet medicinskt motiverat alternativ saknas.
- Om behovet av att använda den förbjudna substansen eller metoden inte har uppkommit, helt eller delvis, på grund av en tidigare behandling (utan Medicinsk dispens) med en substans eller metod som var förbjuden vid den tidpunkten.
Antidoping Sveriges Dispenskommitté Länk till annan webbplats. beslutar om ansökningar om medicinsk dispens. Tänk på att det är din idrottsliga nivå som bestämmer om du behöver söka dispens i förväg eller om det kan göras retroaktivt. Det betyder att är man uttagen senior i landslaget under 2024 så behöver man söka medicinsk dispens innan tävling. Är man däremot Junior eller YR så behöver man ej dispens.
Här kan du se om du behöver söka dispens i förväg. Länk till annan webbplats.
Du finner också all info om medicinsk dispens HÄR: Länk till annan webbplats.
ANTIDOPING HÄST
Som ryttare och medlem är du skyldig att känna till reglerna för dopning och otillåten medicinering för häst och vad som gäller i fråga om karenstider samt förbud och du har också skyldighet att ställa upp på dopningskontroll.
Svenska Islandshästförbundets bestämmelser om antidopning och otillåten medicinering av häst omfattar alla medlemmar i en förening ansluten till förbundet, alla som har tävlingslicens utställd av förbundet och alla som deltar i en tävling arrangerad av förbundet eller en förening/arrangör ansluten till förbundet.
Vi utgår ifrån att enbart friska hästar skall tävla. Det betyder att det i princip är nolltolerans mot läkemedel och andra behandlingar i samband med tävling, och träning som kan jämställas med tävling. Dopning av häst är, enligt djurskyddslagens föreskrifter, behandlingar eller åtgärder som vid tävling/träning kan medföra positiva eller negativa förändringar av hästens aktuella prestationsförmåga eller temperament.
SIF följer Svenska Ridsportförbundets karenstidsoch förbudslista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Listan består av två delar: A-listan som innehåller substanser och behandlingsmetoder som är förbjudna för hästar inför och i samband med tävling och träning samt B-listan som innehåller substanser som är förbjudna vid tävling och deras karenstid för tävling samt behandlingsmetoder som har karenstid för tävling.
Karenstider_samtliga.pdf (ridsport.se) Länk till annan webbplats.