Gå till innehåll
Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet

Gæðingalist

Gæðingalist betyder ungefär ”konsten att visa den bästa hästen”. Det är en tävlingsform som under förra året blev en officell tävlingsgren inom LH (Landsamband Hestamannafélaga), Islands motsvarighet till SIF. Det innebär att GL ännu inte är en officiell SIF-gren och en del arbete återstår innan SIF på ett bra sätt kan introducera grenen till fullo på lokalföreningsnivå.

För närvarande pågår ett samverkansprojekt mellan SIF och Wången med mål att introducera grenen i Sverige. I samband med en tävling i Gæðingalist under Wångendagarna i oktober 2023, påbörjades en domarutbildning i grenen. Där deltog 10 domaraspiranter.

Nu har de första svenska domarna i Gæðingalist godkänts. Examination genomfördes på Island i samband med deltävlingen i Meistaradeild i mars 2024. Godkända svenska gæðingalistdomare är: Jacqueline Wahlström, Maria Berg, Camilla Hed, Ulrika Backan, Åsa Nevander Holmén och Caroline Agerhill.

Vi ser fram emot att få in denna nya tävlingsgren på de svenska tävlingsbanorna.

Introduktion i Sverige
Regler och reglementen finns för närvarande endast på isländska och en engelsk översättning finns förhoppningsvis på plats inom de närmaste månaderna.

När projektgruppen har mer information om översättning och arrangörsutbildning så kommer information ut både här på hemsidan och direkt till lokalföreningarna.

Publicerad: 2023-10-19

Senast uppdaterad: 2024-04-04

Författare: Jenny Werneholm

Sponsorer

Besöksadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Postadress

Alsnögatan 11 6 tr.
116 42 Stockholm

Kontakta oss

0220-452 50
svenska@icelandichorse.se

Organisationsnummer

863500-5583